Ny kursmiljö pekar Evidensias utbildningskurva uppåt

torsdag 25 november 2021
Christophe_LMS

IVC Evidensia Learning Hub är en digital utbildningsplattform för kurser och utveckling. I september lanserades den webbaserade kursmiljön för Evidensias anställda i Sverige. Systemets nya möjligheter till kunskap tas varmt emot av medarbetarna, och inte minst Christophe Bujon, utbildningsansvarig.

Systemet ska användas för samtliga länder i hela gruppen så alla får samma utbildningsplattform och kunna dela med sig av kunskap sinsemellan. Medarbetarna når IVC Evidensia Learning Hub via Evidensias intranät men framöver blir det även en app för de som föredrar att ha allt i sin telefon eller Ipad. Varje Evidensiaklinik och -sjukhus ska dessutom ha minst en education station, det vill säga en stationär dator med hörlurar, placerad på ett lämpligt ställe för att sitta och ta en kurs.

Enkelt och tillgängligt för alla

Svenska Christophe Bujon, veterinär och tillika utbildningsansvarig på Evidensia, berättar om systemets alla fördelar:

– Plattformen är till för att utvidga möjligheterna för olika yrkesgrupper inom Evidensia. Nu får vi ett bibliotek av kurser, där allt som finns i biblioteket är kostnadsfritt och tillgängligt för alla. I systemet kommer även alla dokument som tillhör utbildningarna ligga. Det som kännetecknar IVC Evidensia Learning Hub mest är enkelheten och tillgängligheten. Du kan ta en kurs på bussen hem på din Ipad, till exempel. Utbildningarna har olika format, från Power Pointpresentationer, e-learnings, webinars till liveföreläsningar som filmas och läggs upp. Den kortaste utbildningen är på 3 minuter och den längsta 4 timmar.

Längre fram är tanken att gruppinteraktion ska vara möjligt genom ämnesgrupper, förklarar han vidare. Till exempel kan alla hudintresserade veterinärer samlas och diskutera fall, senaste forskningen i ämnet och nya behandlingar. Med ett system för hela Europa kan ämnesspecialister från alla länder i IVC Evidensia ingå och ha utbyte av varandra.

Levererar kunskap

När Christophe pratar om utbildningsmöjligheterna och förkovringen inom Evidensia slås man av hans engagemang i frågan. Det leder till uppmaningen att berätta mer om sitt arbete som Academy Developer vad innebär rollen och vad gör han?

Jag ser Academy som leverantör av alla kurser vi som företag behöver. De kanske saknas hos andra kursleverantörer, eller så har vi särskilda önskemål eller riktlinjer. Mitt jobb är att se till att leverera kunskap på bästa sätt beroende på ämne och målgrupp. Vi bor i ett långt land med kliniker från Ystad i söder till Boden i norr och det är en konst att göra utbildningar tillgängliga för alla som vill gå dem. Då vi även tänker på miljön blir förstås många kurser digitala, men mer praktiska kurser måste förbli fysiska.

Han fortsätter:

– Utbildning är bland det viktigaste i vår bransch som ständigt förändras och gör framsteg. Mitt mål har alltid varit att sprida så mycket kunskap som jag kan med hjälp av duktiga och kunniga kollegor. Alla som jobbar hos Evidensia ska känna att de utvecklas och växer i sin roll, vi vill vara branschens bästa arbetsgivare och jag tror på att vidareutbildning är en stor del av just det!

Vill skapa nyfikenhet

Några av de största förändringarna i sättet att arbeta med utbildning har tillkommit de senaste åren tack vare Academy. Där ger Christophe Evidensias tandprojekt som exempel:

– Vi har kunnat knyta projekt till utbildning och utvidga dem på ett helt annat sätt. Målsättningen att inget djur ska lämna våra kliniker med tandvärk eller tandinfektion fick en ny dimension med tandutbildningsprogrammet vi utvecklat för både veterinärer och sköterskor. Utöver det blev också en mer enhetlig satsning på utbildning inom vårdhygien, arbetsmiljö, IT, kundkommunikation och vårdstandard möjlig.

Lusten att vidareutbilda sig bland medarbetarna handlar mycket om att skapa nyfikenhet, menar Christophe. Av den anledningen försöker Academy ta fram kurser som förutom grunderna även innehåller nyheter, spännande vinklingar och något som väcker känslor. I mesta möjliga mån använder man sig av duktiga specialister som förutom sitt kunnande också är pedagogiska och kan förmedla information på ett engagerande och pedagogiskt sätt.

Får en Academy Developer chansen att skicka med några ord till såväl rutinerade som nyutexaminerade medarbetare vet han exakt hur han ska lägga orden.

– Vi lär oss så länge vi lever och ibland kan det som man trodde var en repetition faktiskt ge helt nya inblickar i ämnet. Vi har bra program för nyutexaminerade, och också inspirerande specifika kurser så jag skulle säga att det finns något för alla. Även våra digitala ronder kan väcka nyfikenhet och leda till flera kursansökningar. Academy välkomnar dessutom alltid idéer och tips på kurser, saknar man något så är det bara att höra av sig.

Kompetenspåfyllnaden är en styrkefördel bland den befintliga Evidensiaskaran, men även för potentiella medarbetare som rankar sin utveckling högt hos en arbetsgivare. Med IVC Evidensia Learning Hub och Christophes passion för lärandet kan bara Evidensias utbildningskurva peka uppåt.