Mycket wow när Arninge Djurklinik blir Täby Djursjukhus Evidensia

fredag 21 april 2023
Med högtflygande planer hos klinikchef, dedikerade medarbetare och välvilliga djurägare är allt möjligt. Till exempel att göra om en för liten djurklinik till ett djursjukhus med wow-känsla.     

När Sandra Fällman blev klinikchef på Arninge Djurklinik i maj 2022, var en tillbyggnad och renovering av lokalernas gamla delar redan beslutad. Ritningarna låg klara, dock inte huggna i sten då hon fått mandat att välja riktning för verksamheten. 

- Kliniken hade besökarantalet men inte rummen för att kunna expandera. Men när vår operationsansvariga och jag tittade på ritningarna och skruvade lite i dem förstod vi att arbetsflödet kunde optimeras och kliniken även få plats med en akutmottagning. 

Genom utbyggnaden gick lokalytan från 750 till 1350 kvadratmeter, de ursprungliga 8 poliklinikrummen kunde bli 18 stycken och den enda operationssalen få sällskap av ytterligare 2.

Fröet blev ett djursjukhus

Med lokalernas nya utformning växte inte enbart kvadratmetrarna, så gjorde också Sandras tankar. Snart stod hennes bild klar: kliniken kunde tas till en högre nivå och bli remissinstans.

- Så, för ett halvår sedan sa jag till min chef ”Jag vill ta det här till ett djursjukhus. Vi kommer ju ha ögonmottagning, hjärtultraljud, bukultraljud, ortopedi, kirurgi och akutmottagning, är det verkligen rätt att kalla oss djurklinik då?”  

Svaret på frågan var given, och fröet till Täby Djursjukhus som redan såtts fick nu blomma ut.

Större personalstyrka och utökad kompetens 

Större ytor och högtflygande planer kräver också sin kompetens, därför har mycket fokus lagts på rekrytering.

- Vi hade redan flera bra veterinärer på plats, men för att kunna bedriva en sådan här verksamhet visste jag att vi behövde komplettera med kompetensen en remissinstans fordrar. Därför rekryterade jag kunniga medarbetare inom hud, ögon, internmedicin, ortopedi, bild och mjukdelskirurgi. Antalet anställda har ökat med 12 stycken, och det finns behov av fler framöver.

Men det är inte bara gasen i botten som gäller. Man måste även våga bromsa i tid, och det vet Sandra. 

- De ursprungliga medarbetarna har jobbat tillsammans länge, vissa är anställda sedan 15 år tillbaka, och personalomsättningen har varit noll. För att värna den otroliga gemenskapen får vi inte växa för fort, så de som rekryterats är prestigelösa personer jag känner kan bidra till den goda stämningen och passa i gruppen. 

Även om nya och gamla anställda blir en mixad kompott så drivs samtliga av samma engagemang, alla tycker det är jättespännande med resan till sitt nya djursjukhus. 

Djursjukhus värt namnet

Trofasthet och engagemang kan också tillskrivas djurägarna. När flera avdelningar varit nedstängda på grund av byggnadsarbetet och receptionen legat i en liten bod har besökarna ändå fortsatt komma. Ursäkta röran-kommunikationen har enbart bemötts positivt från djurägarnas sida. Den lojaliteten gör att det känns extra bra att utöka sitt erbjudande, tycker Sandra.

- Vi skulle aldrig byta namn till djursjukhus om vi inte kan möta förväntningarna som det skapar. Nu behöver kunderna inte skickas vidare längre utan stanna kvar här då Täby Djursjukhus kommer röntga och utföra ultraljud samt remittera internt till hudveterinär. Vi kan ta emot remisser från hela Stockholmsområdet och hjälpa hundar och katter med såväl förebyggande hälsovård som akuta problem, avancerade utredningar, behandlingar och operationer.

Generösare öppettider  

När Arninge Djurklinik blir Täby Djursjukhus ökar tillgängligheten med öppet varje dag 8.00-20.30, varav akutmottagning till 19.00 måndag-fredag. Under sommaren kommer akutmottagningens tider vara 10.00-14.00 på lördagar, med utökning till 9.00-16.00 lördagar och söndagar från 1 oktober.  

Trygg vård på dagen, trygg hemma på natten

Som tidigare nämnts får sjukhuset en akutmottagning, men inga djur kommer vara inneliggande över natten. De riktigt dåliga patienterna, som behöver ligga på intensiv- eller vårdavdelning med dygnet runt-vård, hänvisas då till ännu större djursjukhus. I Täby finns i stället en stationärvårdsavdelning där djur som är dåliga och kommit in på dagen kan ligga kvar till 20.00. 

- På vår fina vårdavdelning ger vi dem dropp och mediciner, sedan hämtar djurägaren sitt djur på kvällen så de får åka hem till sin egen, trygga säng på natten. Morgonen efter är de välkomna tillbaka, berättar Sandra.

Wow-känsla utlovas

24 april är dagen D när namnet Arninge Djurklinik går i graven och definitivt byts ut till Täby Djursjukhus. Dörrarna öppnas för hela verksamheten och varje avdelning är igång. När Sandra beskriver vad som möter besökarna då är stoltheten stor, präglad av starka känslor.

- När jag gått genom lokalerna har jag nästan fått kippa efter andan. Det är så läckert och fint. Allt är helt nytt, luftigare och ljusare. Alla som gått här tidigare kommer verkligen – från receptionen och hela vägen in – känna wow! 

Efter ett år med byggkaos där personalen levt i den här bubblan har de, precis som djurägarna, varit fantastiska. Medarbetarna är världens bästa och djursjukhusets största styrka. Utan deras ihärdiga harvande i vått och torrt hade det aldrig gått, och nu är vi äntligen där. 

Grattis Täby Djursjukhus till att ni gått i mål efter ert outtröttliga arbete. Ni är alla värda ett WOW!