Malin hjälper hemlösa katter till ett nytt, bättre liv

torsdag 19 december 2019
katt_800x400

Leg. Veterinär Malin Clason arbetar deltid på Evidensia Djurkliniken Arninge, resterande tid ägnar hon sig åt sin egen ambulerande veterinärverksamhet. Det var genom den hon 2016 kom i kontakt med Katthemmet Vaxholm och började hjälpa dem.

Katterna som bor på hemmet har omhändertagits då de saknar ägare. Deras livshistoria ser olika ut – en del släpptes ut och lämnades åt sitt öde, andra rymde själva, några behöver omplaceras av andra orsaker. Många är extremt skygga och har en djupt rotad rädsla för människor, det gör att deras tillit behöver byggas upp innan katthemmet kan hitta en ny familj till dem.

Från starten har Malin rekommenderat och remitterat kattpatienterna till Djurkliniken i Arninge för ingrepp hon inte kunnat utföra på katthemmet. När Malin började arbeta på Djurkliniken 2018 bestämde sig klinikerna i både Arninge och Åkersberga för att gå in som sponsorer, nu får alltid Katthemmet Vaxholm 20% rabatt på all veterinärvård.

Färdbiljett till Arninge vid behov

Malin är på katthemmet en dag varannan vecka och kastrerar, id-märker, vaccinerar samt gör en besiktning av alla nya inneboende. Det är då hon upptäcker saker som behöver åtgärdas, till exempel att flera av katterna lider av dålig tandhälsa. Infektioner i munnen och avslagna tänder är vanligt. En annan åkomma är tandresorption där celler successivt bryter ned tandvävnaden och gör hål i tanden vilket är mycket smärtsamt.

Malin bokar in katterna när hon jobbar på Djurkliniken och det finns lediga tider. Hon hämtar upp dagens gäng på morgonen och tar med dem i sin bil till kliniken. Efteråt återvänder de till katthemmet.

– På Arninge undersöker och röntgar vi för att se hur omfattande behoven är, samt att katterna får en ordentlig tandrengöring, samtliga steg enligt Evidensias tandvårdspaket. När situationen kräver avlägsnar jag skadade tänder, säger Malin.

Det är inte bara tänderna som ger en färdbiljett till Arninge. Enklare behandlingar och kirurgi står Malin till tjänst med på katthemmet men andra saker kräver mer avancerade förutsättningar och tekniska verktyg som bara finns på Djurkliniken.

– Det kan vara allt ifrån att ta blodprover och analysera dessa, bedömningar och kirurgiska fall gällande bölder eller större sårskador, röntgen och ultraljud samt avancerade medicinska utredningar, berättar hon.

Men idag står tandvårdspaket på agendan för Aston och Abbas. Uppskattningsvis är de 7-8 år, men ingen vet säkert, och någon ägare finns inte att fråga.

Leg. Djursjukskötare Jenny sköter sövning och narkos, röntgar och gör tandrengöringen. Abbas sover djupt omedveten om arbetet som pågår inne i hans mun. Snart ska Malin ta över.

Aston har kommit längre i processen och Malin är i färd med att ta bort flera infekterade tänder. Avslutningsvis får den randiga katten tandpasta på tänderna av Leg. Djursjukskötare Ili. Den tidigare tandstensborttagningen har gjort tänderna sträva vilket gör att ny tandsten lättare fäster igen, pastan har en motverkande effekt då den gör tänderna glattare. När Ili är klar bär hon varsamt Aston till uppvaksavdelningen där han kommer att vakna om några minuter.

Friska och redo för en ljusare framtid

Denna dag kan tyckas som vilken dag som helst för en veterinär, men för katterna betyder tandbehandlingen mycket. Innan omplaceringen sker vill katthemmet att katterna ska vara friska, Malin och teamet ser till att det blir så. När Abbas och Aston är smärtfria i munnen och vid god övrig hälsa är de ytterligare ett steg närmare ett bättre liv.

Madeleine Asp, ansvarig på Katthemmet Vaxholm:

– För oss är det toppen med en husveterinär som Malin. Då hon också är klinikveterinär är hennes kunskap bred och det betyder mycket.

Dessutom är det skönt att hon följer katterna från det att de kommer in till oss till att de lämnar. Vi prioriterar att ta hand om katter som varit hemlösa länge, kanske till och med fötts ute. För dessa innebär det mycket mindre stress när Malin kommer till hemmet för besiktningarna och de inte behöver börja med att åka till klinik. Alla katter skulle behöva ha det så lyxigt!

När det gäller den utökade vården, är vi enormt nöjda med stödet från Djurkliniken Arninge. Vårt samarbete med dem har alltid varit enkelt.

– Jag vill vara en hjälpande hand för de här katterna, och med mitt jobb kan jag göra nytta. Förhoppningsvis får alla mina patienter från katthemmet nya ägare som bryr sig och ger dem den kärlek de förtjänar, avslutar Malin.