IVC Evidensia skickar veterinärhjälp till brandkatastrofen i Australien

fredag 17 januari 2020
wildlife_800x400

Veterinärer och djursjukskötare från IVC Evidensia kommer åka till Australien för att bistå i vården av brandskadade djur.

Rapporterna och bilderna från Australiens pågående brandkatastrof påverkar oss alla. Som djursjukvårdsaktör känner vi förstås extra starkt när vi hör om de katastrofala, tragiska följderna för djurlivet.

Därför beslutade sig IVC Evidensia, där Evidensia Djursjukvård ingår, att gemensamt gå ihop och hjälpa genom att skicka veterinärer och djursjukskötare till Australien.

– Det bästa sättet vi kan bidra på är att erbjuda vår kompetens och vara fysiskt närvarande där det händer. Därför kommer vi finansiera ett team med veterinärer och djursjukskötare som arbetar i Australien minst fyra veckor i taget. Vi anser att det är enda rätta gensvaret från Europas ledande djursjukvårdkedja, säger David Hillier, IVC Evidensias vd.

Sommaren i Australien fortsätter i ytterligare fyra månader. Det innebär att bränderna sannolikt kommer att fortgå, så insatsen beräknas fortlöpa till i slutet av 2020. Koordinationen av djursjukvårdspersonal från IVC Evidensia sker i samarbete med företagets australienska kontakter för att garantera den mest passande hjälpen över hela perioden.

IVC Evidensia uppmanar nu sina veterinärer och djursjukskötare, i samtliga länder, att anmäla sig för att delta i hjälparbetet. Dessa kan hjälpa till där det behövs ytterligare kapacitet – exempelvis genom att verka i frontlinjen eller avlasta djursjukvårdpersonal på lokala veterinärkliniker, så de i större utsträckning kan medverka i räddningsinsatserna ute på fältet.

Respektive land har också lagt upp en länk på sitt intranät där de medarbetare som inte kan hjälpa till på plats, men ändå vill bidra, kan gå in och skänka pengar.

– Vår uppgift och vardag består av att ta hand om och ge djuren den vård de behöver. När en sådan här katastrof inträffar kan vi inte bara stå och titta på, bara för att det händer på andra sidan jorden, säger Evidensia Sveriges vd Johan Wiklund.

Tyvärr kan vi inte förhindra att bränderna sprider sig ytterligare. Men genom att stötta med veterinärvård kan IVC Evidensia i alla fall lindra de drabbade djurens lidande.