Högre tillgänglighet av medicinen ditt djur behöver på vetapotek.se

tisdag 17 december 2019
linkedin_vetapotek_farma

Som namnet antyder har VetApotek tillgång till apoteksvaror, både i butik och på webben. Nu är det verklighet då det digitala djurapoteket öppnar upp för att tillhandahålla läkemedel på recept till djurägarna.

Vetapotek.se lanserades i november 2018 och slog därefter upp portarna som apotek hos Evidensia Djursjukhuset Malmö. Då bestod webbsidan av djurprodukter och det fysiska apoteket av djurmedicin, nu finns läkemedel på recept för djur även på vetapotek.se.

­- Från början hade vi endast tillstånd för ett fysiskt apotek, inte för ett digitalt apotek, förklarar ansvarig för vetapotek.se, David Gigja.

Djurreceptet finns på vetapotek.se

Alla apotek godkända av Läkemedelsverket plockar digitala recept som skrivits ut av läkare/veterinärer från två nationella databaser för humanrecept och djurrecept. Det är för att du som hämtar ut receptet ska kunna välja det apotek som passar dig bäst, oberoende geografiskt läge. Denna logik innebär också att VetApotek och vetapotek.se kan expediera recept som förskrivits av alla veterinärer, inte bara Evidensias.

Vetapotek.se har dock valt att enbart inrikta sig på djurpatienterna då det är de som ligger VetApotek närmast hjärtat.

Enklare väg till medicinen ditt djur behöver

Evidensia skickar redan idag ut ett sms till kunden när det förskrivna receptet är färdigt för uthämtning på valfritt apotek. I sms:et kommer det även framöver att finnas en länk till vetapotek.se där kunden istället kan logga in med Mobilt BankID och hämta upp det digitala receptet till sitt djur online. Därefter levereras medicinen i ett paket till närmsta postombud.

– Det är skillnad på att få hemleverans av foder mot receptförskriven medicin. För läkemedel krävs noggranna id-kontroller som garanterar att mottagaren är samma person som fått receptet utskrivet, mycket få budfirmor lever upp till de kraven. Tills vidare hämtas därför mediciner ut på utlämningsställen, som också har samma krav på id-kontroll. Nu tittar vi dock på budaktörer som har högre kontroll än andra och redan idag kör ut läkemedel för att snart kunna erbjuda detta, berättar David.

Fördelar mot andra apotek

Hur många som direkt kommer hämta ut sitt recept via vetapotek.se är svårt att sia om då beteenden är något som ändras över tid, tror David. Men även om vanans makt är stor har VetApotek fördelar som uppväger.

Vad som talar för att hämta ut receptbelagda läkemedel på vetapotek.se är att fokus läggs på djuren och följaktligen blir tillgängligheten på läkemedel för djur högre än på andra apotek.

Det är bitarna lager och statistik som gör pusslet helt. Ambitionen är att lagerhålla det djuren behöver, såväl medicin som andra produkter. De läkemedel som hämtas ut via vetapotek.se kommer till en början plockas ut från det fysiska apoteket, vilket sedan byts till ett centrallager.

– Genom statistik från olika system har vi koll på vad djurpatienterna behöver för läkemedel vilket innebär att 95-99% av läkemedlen alltid finns på lager, säger David och fortsätter:

– Flera har berättat att de förgäves varit runt och letat efter djurläkemedel och sedan hittat det hos oss på VetApotek i Malmö. Samma gäller på vetapotek.se, det är därför vi finns!

Allt på samma ställe

Vilka som kommer att använda VetApoteks läkemedelstjänst har David en klarare bild av:

– Jag tror det blir de djurägare som besöker Evidensias kliniker. När vetapotek.se nu har djurmedicin blir vi den enkla helhetslösning som var syftet. Till oss kan du vända dig för allt, från receptet veterinären skrivit ut till fodret och leksakerna. VetApotek är den samlade kompetensen om vad ditt djur behöver på ett och samma ställe.

Till vetapotek.se