Hemlösa katter först ut att få hjälp från IVC Evidensias lokala välgörenhetsfond

måndag 7 februari 2022
På IVC Evidensia vill vi spela en aktiv och positiv roll där vi finns, i de olika länderna, i alla delar av verksamheten och ända ner på lokal nivå.

Med IVC Evidensias lokala välgörenhetsfond har alla som ingår i koncernen möjlighet att göra skillnad genom att ansöka om bidrag till lokala välgörenhetsinitiativ som man vill stötta lite extra.

Samtliga djurkliniker och djursjukhus inom Evidensia kan ansöka om ett årligt bidrag på 1 000 pund (omvandlat till svensk valuta) ur IVC Evidensias fond.

Organisationerna kan vara sådana som stöder djurskydd eller bistår med medmänsklig hjälp, exempelvis lokala verksamheter för hemlösa.

Evidensia Djursjukhuset Norra Halland blev de första av Evidensias enheter i Sverige som nominerade en lokal välgörenhetsorganisation och fick det beviljat. Kollegorna i Kungsbacka ville stödja Djurskyddet Norra Halland, som hjälper och omplacerar hemlösa katter, lite extra i sitt betydelsefulla arbete.

Sjukhuset har samarbetat med föreningen länge och personalen känner ett stort engagemang för deras arbete. Det vanligaste de hjälper till med är allmänna hälsoundersökningar, profylaktiska behandlingar som kastration och vaccination, men också tandbehandlingar och akutvård.

Den ideella föreningen Djurskyddet Norra Halland som grundades 1998 verkar i Kungsbacka och Varberg. Antalet katter som tas om hand uppgår till över 200 om året.

- Vi är till för dem som inte har någon annan, det vill säga till synes ägarlösa katter eller katter i nöd. En katt i nöd kan ju ha en ägare, men kanske är vilse eller inte sköts ordentligt, berättar föreningens ordförande Karin Sundgren.

Generellt handlar det om att vi får larm från privatpersoner angående katter som stryker omkring runt deras hus eller som de sett på avstånd. I allmänhet är de magra i olika grad eller rent av utmärglade, har stora maskmagar, öronskabb men också sårskador. Större delen är hankatter som vandrat iväg på grund av könsdriften, blivit förvildade och farit väldigt illa. Sen kan det vara dräktiga honor som rymt och föder sina ungar någon annanstans vilket innebär att många av katterna föds in i hemlöshet.

Vi är hemskt glada att Evidensia Djursjukhuset Norra Halland tänkt på oss, uppskattar vårt samarbete och tycker att det funkar lika bra som vi gör. Donationen är verkligen välkommen!

- Det känns helt rätt att stödja en sådan här förening som värnar om katternas välmående, och vi vill uppmana andra att också söka stöd till hjälporganisationer i deras närhet, hälsar veterinärerna i Kungsbacka. Verksamheter som hjälper utsatta djur är alltid värda extra hjälp.