Fett gott med semla, men dela med måtta

måndag 21 februari 2022
På fettisdagen, eller i folkmun semmeldagen, kalasar många på semlor. Vi människor äter gärna den frestande vetebullen med läckra ingredienser, men är det okej att falla till föga för ett par tiggande ögon från sin håriga kompis eller inte? Vi tar Christophe Bujon, veterinär och känd från tv till hjälp för att få svar.
- Sötmandlar som ingår i mandelmassan innehåller en hel del fett och är även väldigt svårsmälta, vilket visar sig då hundar som fått i sig mer än några enstaka mandlar har drabbats av kräkningar och diarré. Mandelmassa kan också bestå av lite bittermandel som innefattar ämnet amygdalin, vilket är giftigt i större kvantiteter. Dock finns ingen anledning att oroa sig över förgiftning eller magsjuka, så länge hunden bara får i sig mycket små mängder mandelmassa.

Den fluffiga vispgrädden som toppar mandelmassan är en riktig fettbomb och stort intag av fett kan orsaka inflammation i bukspottskörteln hos hundar. Om inflammationen inte behandlas snabbt riskerar den att utvecklas till ett livshotande tillstånd, berättar Christophe.

Tillhör du dem som hellre bakar dina egna semlor framför att köpa färdiga? Då är den ofärdiga bullen försedd med varningsflagg. Var noga med att låta bullarna stå på jäsning så din hund inte kommer åt dem, bulldeg är nämligen en hundfavorit där degen kan leda till alkoholförgiftning när den fortsätter att jäsa i magen. En hund på 20 kilo som äter 300 gram bulldeg kan komma upp till en alkoholhalt på 4,2 promille. Tecken på alkoholförgiftning är förvirring/vinglighet, illamående, kräkningar, diarré och i sällsynta fall kollaps och koma.

Lite mandelmassa och grädde är med andra ord ofarligt, detsamma gäller för den färdigbakta bullen med sin kryddning av kardemumma. Skulle din katt få slicka en gräddklick från fingret eller familjens hund få en liten (med betoning på liten) bit bulle är det ingen katastrof, men heller inget att uppmuntra.

Summa summarum: mycket socker och fett påverkar djurets hälsa, och bör därför inte ingå som vana i kosten. Måttfullhet rekommenderas alltid, på semmeldagen och alla andra dagar.