Favorit i repris när Evidensia Djurkliniken Västerås ger gratis djursjukvård

onsdag 15 januari 2020
hund_kvinna_800x400
  • Djurkliniken Västerås

Lördagen 18 januari tar Djurkliniken i Västerås emot hemlösas och andra behövandes djur för kostnadsfri vård. Initiativet görs för andra året i rad.

Många hemlösa och äldre som lever i ensamhet och fattigdom har sina hundar eller katter som enda sällskap. För dessa räcker inte alltid pengarna till veterinärbesök och djurförsäkring. Under lördagen ger därför kliniken gratis vård till de djur som är inbokade via Västerås Stadsmission och Svenska Kyrkan.

Aktiviteten är ett samarbete mellan de tidigare nämnda och Företagsvolontärerna som gjordes första gången förra året och nu får en efterlängtad repris. Djurklinikens medarbetare som har möjlighet kommer att medverka ideellt, medan företaget bidrar med lokaler och nödvändigt material.

Klinikchef Eva Lund berättar:

– Patienterna får en undersökning för att kontrollera det allmänna hälsotillståndet. Vi går igenom hud och öron, gör lite enklare saker som att klippa klor eller kan kontrollera en knöl som matte oroar sig över. Vi hjälper till med sådant djurägarna inte har råd med annars – förra året utförde vi en hankattskastration och åtgärdade en trasig klo som kompisen haft problem med ett tag.

En sådan här dag åtgärdar mindre problem här och nu, men har också ett förebyggande syfte. Förhoppningsvis bidrar den till att vi inte ska behöva träffa de här djuren först när problemen vuxit och det är för sent att hjälpa. Genom detta kan vi minska risken att det går så långt, fortsätter Eva.

Ljus i januarimörkret

Att det blir i just januari beror på två samverkande orsaker. Först och främst är årets första månad en tuff månad för många, men den sammanfaller dessutom med perioden när kliniken har mindre beläggning än normalt. Då blir det lättare att ställa upp med personal och frigöra resurser för en aktivitet som annars blir svår att klämma in, förklarar Eva.

Den kostnadsfria insatsen innebär en lättnad, vilket blir extra tydligt när hon nämner ett exempel från 2019. Ett äldre par och deras hund besökte Djurkliniken och fick en ordentlig rengöring av öron som hunden hade behov av. För att underlätta löpande rengöring och hygien skickade man även med schampo och öronrengöring vid hemgången. En liten sak, men stor lindring för djuret och hjälp för ägarna som vill ta hand om sin bästa vän, fast omständigheterna gör det svårt.

Vill fortsätta ge kostnadsfri vård

Eva känner till stora aktörer som gjort liknande insatser, fast då i mycket större skala.

–  Vi utgår från våra förutsättningar för att stödja de mindre bemedlade djurägarna. En årlig tradition, gärna, så länge vi har det goda samarbetet med kontaktpersonerna som slussar de behövande personerna och patienterna till oss. Då kommer vi fortsätta i den här formen för att ge djuren nödvändig vård.

Djurkliniken Västerås på Facebook