Ewa ger trygg djursjukvård i mobilen

onsdag 13 mars 2019
ewa_800x400
  • Djursjukhuset Gammelstad
  • Min Veterinär

Veterinär Ewa Sydfeldt Sunna arbetar på Evidensia Djursjukhuset Gammelstad och är även en av de veterinärer du kan träffa via Min Veterinär. Här berättar hon om sitt arbetssätt som onlineveterinär och hur hon hjälper oroliga djurägare.

Ewa som har stor vana av att träffa patienten i klinikmiljö tycker att onlinetjänsten har flera fördelar.

– Min Veterinär är lättillgänglig för alla. Istället för att direkt åka till klinik erbjuder vi genom videokonsultationen hjälp och råd om enklare problem. Kort sagt ger vi en hjälpande hand till djurägare som vill ha svar på frågan om att åka in eller inte, förklarar hon.

Det digitala mötet mellan veterinär och patient

En konsultation börjar med att en djurägare bokar tid genom appen Min Veterinär. När det är dags kopplar Ewa upp sig för samtal och inleder en dialog om symptomen med lämpliga följdfrågor. Då tjänsten fungerar som ett utökat telefonsamtal där patienten syns kan Ewa dels värdera vad djurägaren berättar, men även det hon själv ser. För att utöka bedömningsmöjligheterna ber Ewa ofta ägaren göra mindre undersökningar av patienten och guidar genom tillvägagångssättet. Därefter gör hon en helhetsbedömning om hur man ska gå vidare med det aktuella fallet.

Variation på åkommorna

Ewa har inte märkt några särskilda besvär som förekommer mer än andra utan berättar istället om den stora bredden på samtalen. 

– De åkommor och problem som djurägarna ringer in för kan vara allt mellan himmel och jord. Ett digitalt besök lämpar sig för många olika frågor och funderingar – från en djurrelaterad fråga till att patienten inte beter sig normalt, mår dåligt eller är akut sjukt. Min Veterinär lämpar sig för alla dessa scenarion, säger Ewa.

Hon fortsätter:

– Utifrån djurägarens berättelse och min egna bedömning försöker jag komma fram till en lösning. Ibland är lösningen hemvård/egenvård som hen då får instruktioner för, eller så är remittering nödvändig. Då kan jag boka in ett besök för vidare utredning direkt på lämplig Evidensiaklinik.

Från första bedömning till vidare utredning

Slutligen summerar Ewa skillnaden mellan Min Veterinär och ett klinikbesök.

– En videokonsultation är bra för att göra en första bedömning. När det sedan kommer till en mer avancerad bedömning alternativt vidare utredningar behövs ju givetvis ett besök på klinik. Men oavsett vilket så finns vi till hands för våra patienter och djurägare, avslutar Ewa.

Läs mer om Min Veterinär här