Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm håller i ponnymätningar

torsdag 16 december 2021
ponnymatning
Den första internationella ponnymätningen i Sverige blir på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm den 5 januari 2022.

I början av december stod det klart att det internationella ridsportförbundet, FEI, godkände Strömsholm som internationell mätstation och bestämde datumet på det första mättillfället redan till januari. Anmälan som öppnade 13 december blev snabbt fulltecknad samma dag.

Det var 1 januari 2020 som FEI införde nya regler för ponnymätning, bland annat är det obligatoriskt att alla nyregistrerade ponnyer ska mätas vid ett officiellt mättillfälle. Vissa undantag har gjorts under pandemin men dessa upphör 31 december 2021. Under 2022 finns övergångsregler vid ponnymästerskap och från den 1 januari 2023 gäller att alla ponnyer som tävlar internationellt ska ha ett giltigt FEI Measuring Certificate.

Cecilia von Hausswolff, sjukhuschef på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm, berättar om syftet med mätningarna:

– Alla ponnys som tävlar måste ha ett mätintyg som visar hur höga de är, det gäller för tävling både i Sverige och internationellt. Det är för att säkerställa att varje ekipage tävlar i rätt klass, ungefär som med viktklasser inom vissa idrottsgrenar för människor. Det vore ju inte helt rättvist om en stor häst skulle tävla i samma klass som en liten.

Även om mätningen förläggs till Strömsholm är det veterinärer från FEI som utför den, fortsätter hon, men en klinikveterinär från kliniken ska alltid finnas på plats när mätningarna utförs.

– Det är mycket noga att reglementet följs och det finns specifika regler kring hur man ska mäta, vem som får mäta och på vilken plats ponnyn kan mätas. Vi har ett särskilt rum för detta där golvet är anpassat och godkänt av FEI.

Vad är maxgränsen för att få kallas ponny och finns det olika storleksklasser? Cecilia reder ut begreppen:

– Hästar som är upp till 148 cm höga kallas för ponny, med undantag för islandshästar. Sedan finns flera storleksklasser där den minsta, som kallas A-ponny, får vara max 107 cm hög. Den största som alltså kan vara max 148 cm hög, kallas D-ponny. Man mäter alltid över manken på hästen.

Uppdraget att agera som mätstation var ett roligt besked såhär i slutet på året, tycker hon.

– Det är klart att vi är otroligt stolta över att vara ”först ut” som internationell mätstation i Sverige, det är ju jätteroligt! Samtidigt är vi ödmjuka inför det faktum att detta är nytt för oss och att vi kommer att behöva lära oss längs vägen. Men vi har ett fantastiskt samarbete med Svenska Ridsportförbundet och tillsammans rätar vi ut ett frågetecken i taget.

Det har onekligen börjat bra, med den stora anstormningen till anmälan. De hästägare som inte fick plats då får försöka igen, nya internationella mätdatum i Strömsholm kommer äga rum redan under första kvartalet 2022.