Evidensia inleder arbetet med att bli klimatpositiva

tisdag 12 februari 2019
evidensia_klimatpositiv

Det började som ett samtal med en burgarkedja. Men trots att Evidensia och MAX är långt ifrån varandra insåg vi att vi ville följa dem i spåren. Nu har vi inlett arbetet med att bli klimatpositiva.

Evidensias verksamhet växer med fler och fler enheter, medarbetare, patienter och djurägare. Precis som alla företag gör vi klimatavtryck, en del antagligen helt omedvetet. Därför arbetar vi inte bara för att ge den bästa djursjukvården, utan vill även göra gott för miljön.

Bakgrunden till beslutet

Men vad kan vi göra för att ännu mer dra vårt strå till stacken? Jo, vi började med att lyssna och prata med MAX i deras egenskap som klimatpositiva pionjärer. Ganska snabbt förstod vi att det inte räcker att bli klimatneutral och minska utsläppen, det krävs mer aktiva insatser som att tömma atmosfären på den koldioxid vi redan släppt ut för att vara klimatpositiva. Kunskapen vi tog till oss avskräckte inte – tvärtom. Istället blev vi så inspirerade att vi bestämde oss för att omgående påbörja en studie och klimatanalys.

Vi vet att det är mycket vi behöver förhålla oss till och förändra, men vi har starkt stöd. Alla som ingår i Evidensia tycker att det är en självklarhet.

Evidensias VD Johan Wiklund:

– För några år sedan pratade vi om det kommande miljöhotet, bara för att snabbt inse att det redan knackade på dörren och ville komma in. Alla som har barn kan relatera till oron för hur deras framtid ska te sig, säger Johan. Och eftersom vi verkar i den bransch som vi gör smärtar det förstås att klimatförändringarna påverkar många djur med utrotning som följd, lägger han till.

Klimatet behöver stabiliseras. 2015 enades världens länder om att den globala temperaturökningen ska stanna under två grader till år 2100. Fler och fler röster hörs att det redan är för sent att nå detta mål då minskningarna av utsläppen går för långsamt.

– På vår väg mot att bli klimatpositiva vill vi inte lyssna på det örat. Vi vill istället fokusera på att göra vad vi kan göra och tro på att lösningen finns. Prata inte bara, säg inte att det inte går, tyck inte att loppet är kört, säger Johan med eftertryck.

Stöd av MAX

Likväl som det känns bra att ta till oss kunskapen MAX besitter värdesätter vi också deras uppmuntran. 

– Få företag vågar ta rejäla steg för att vara med och lösa klimatfrågan. Evidensia kan nu bli världens första klimatpositiva vårdföretag. Om ni lyckas bevisar ni att inget företag är för litet, för okänt eller för oväntat för att visa ledarskap i klimatfrågan, säger Kaj Török, hållbarhets- och informationschef på MAX.

Blir vi klimatpositiva kommer vi bli en del av clipop.org där klimatpositiva produkter listas. Än så länge består clipop av MAX och Mevo, ett nyzeeländskt företag. Evidensias ambition är inte att bli nummer tre. Tvärtom hamnar vi gärna mer än gärna långt bak i raden av alla andra som också ansluter sig.