Evidensia Djursjukhuset Karlstad möter alla utmaningar

tisdag 19 april 2022
Sara Olsson är djursjukhuschefen som delar sin arbetstid mellan tre olika enheter och utsätter sig för fysiska kraftmätningar om och om igen. Ett energiknippe i sig själv, men den största kraftreserven när det gäller står hennes medarbetare för.
Att benämna Sara som aktiv med mycket på gång är en underdrift. Utöver Djursjukhuset Karlstad är hon även klinikchef för Evidensia Djurkliniken Analysen Örebro samt tillförordnad klinikchef hos Smådjursveterinären Åmål-Säffle Evidensia. Halv fem går Sara upp och tar en morgonpromenad eller springer innan jobbet, alternativt spelar padel och tränar crossfit när det finns tid över. Tilläggas kan att hon dessutom genomfört kraftprovet En Svensk Klassiker inte mindre än fyra gånger.

Saras egenskaper att möta utmaningar, ta nya tag och inte ge upp präglar också andan hos medarbetarna. Mer om det senare.

Byggprojekt ger sjukhuset nya muskler


På Djursjukhuset Karlstad är det full fart. Efter ett planeringsarbete som pågått i 2,5 år har tillbyggnaden och renoveringen av sjukhuset äntligen satt igång. Sara berättar om projektet som beräknas vara klart för invigning i maj 2023.

- Tillbyggnaden dubblerar våra operationssalar till fyra – tandsal, smutssal (för bölder och liknande), rensal (buköppningar, livmoderinflammationer och så vidare) samt en ortopedisal (för kirurgi på skelett/leder etcetera). Hela sjukhusytan ökar med cirka 220 kvadratmeter.  

Vi kommer även att få uppvak inne på operation, innan har den varit nere på pre-op vilket inte är optimalt. Isolerings- och hela vårdavdelningen rustas upp. Några rum flyttas, däribland labb och rehab med nya platser inne på sjukhuset. Polikliniken får en ansiktslyftning och utökas med två nya akutpolrum dit akutfallen går direkt från väntrummet. Väntrummet är också den del som tillsammans med reception och butik ska göras om helt. Vinden blir personalhundstall med plats för ungefär 20 hundar. Och så – äntligen – får vi in en CT-röntgen på bilddiagnostik. Det har vi efterfrågat i många år, utbrister Sara entusiastiskt.

En av alla utmaningar Djursjukhuset Karlstad tagit sig an: hösten 2021 sprang de över stock och sten i Tjurruset.

Stark teamanda bästa byggmaterialet 

Sara må vara chef på pappret, men det är tydligt att på sjukhuset gäller laget framför jaget. Hon betonar flera gånger hela teamets insatser. Hennes uppdelning på Karlstad, Örebro och Åmål-Säffle fungerar tack vare ledningsgruppen och medarbetarna i Karlstad, menar hon. 

- Sjukhusets ledningsgrupp har drivit hela verksamheten till det upprättgående läge vi är i nu. Jag litar fullständigt på dem då det är de som gjort det grövsta jobbet tillsammans med resten av personalstyrkan. 

Vad gäller byggprojektet vill hon lyfta en av djursjukskötarnas framträdande roll. 

- Malin har redan från början lagt ner hela sin själ i planeringen för bygget, vilket jag är evigt tacksam för. Men alla har visat engagemang, fått se ritningarna och därmed kunnat påverka och ge förslag. 

Bygg- och renoveringsprojekt är spännande, och påfrestande, särskilt om det sker i en verksamhet som ska hållas rullande under tiden. Då är det bra att kunna ta till det starkaste byggmaterialet av alla: teamandan. 

- Vi är medvetna om att det kan bli jobbigt stundtals men ser målet framför oss och peppar varandra. Vi känner stor tacksamhet att Evidensia satsar på Värmlands enda djursjukhus. Vilket lyft det kommer bli!

Vände negativt till positivt

Djursjukhuset Karlstad vet hur en motgång kan tacklas med ren viljekraft. För två år sedan tappade man under en tvåmånadersperiod flera medarbetare till andra kliniker. Djursjukhuset är den enda jouröppna veterinärverksamheten i området, men när mycket erfaren kompetens försvann fick det följder. På grund av den plötsliga personalbristen och en utdragen rekrytering fanns ingen annan lösning än ändrade öppettider. Att inte kunna finnas tillgängliga för djurägarna i vanlig utsträckning var påfrestande, desto större blev glädjen när sjukhuset kunde öppna upp mer igen efter påsken 2021. 

- Det var en tuff period, säger Sara. Men vi knöt näven i ett gemensamt ”nu ska vi visa dem, vi kommer att klara det här” och den beslutsamheten svetsade samman gruppen. Det har definitivt blivit ett helt annat klimat här i Karlstad där alla stöttar varandra. Jag hyllar verkligen medarbetarna för att vi redde ut situationen. 

Rekryteringen löste sig med tiden men sökandet efter flera nya medarbetare pågår fortfarande, sjukhuset rullar på i full fart och behöver mer folk. Sara tror att ombyggnationen kan ha viss dragningskraft i rekryteringen, dock väger andra faktorer tyngre. 

- Visst är nya fina lokaler och uppdaterad utrustning ett plus i kanten, men att vilja jobba med just oss är det viktigaste. Vi arbetar mycket med att bibehålla Djursjukhuset Karlstads goda gruppsammanhållning där saker tas omhand i stället för att de rinner ut i sanden. Vårt motto har blivit ”Det löser sig alltid på något vis”, och med allt positivt som sker nu är vi ett konkret bevis på det.