En djurvårdare som lever för djuren

fredag 12 april 2019
iller_800x400_02
  • Djurkliniken Roslagstull

Varje år anordnas VeTA-dagarna – en av svensk djursjukvårds stora händelser. I år blev en av våra medarbetare premierad som Årets djurvårdare och fick den eftertraktade guldugglan: Therese Arnqvist på Evidensia Djurkliniken Roslagstull.

Djurkliniken Roslagstull, där Therese jobbar sedan 2015, är den ledande djurkliniken i Stockholm och mellansverige för exotiska djur vilket passar henne utmärkt.

Thereses djurintresse vaknade tidigt. Som barn hade hon bland annat kaniner, råttor och fiskar och de varma känslorna ledde även till arbete i zoo-butik. Efter avklarade studier 1997 ville hon spetsa in sig mot exotiska djur och utöka sin kunskap för att kunna hjälpa dem. Och på den vägen har det fortsatt.

Ett sätt att leva

Problemhundar är ett annat stort intresse. Förutom sitt arbete på kliniken driver Therese även företaget Working dog Stockholm med beteendeutredningar på hund, hundkurser och privatträningar.

Hennes fritidssysselsättningar visar att, som för väldigt många inom djursjukvården, är inte bara djur ett jobb utan en livsstil. Djuren finns i Thereses närhet dygnet runt och under vår intervju sitter hon och gullar med ett marsvin.

Men det måste väl finnas någon djursort hon känner lite extra för? Svaret kommer blixtsnabbt: Möss! Sedan 1996 föder Therese upp egna och har för närvarande 60 stycken. Dessutom är hon ordförande i Svemus, Svenska musklubben.

Drömjobb med stort D

Thereses vardag skiljer sig från de flesta andras. Umgängeskretsen består av exempelvis kaniner, sköldpaddor, illrar, papegojor och djur från olika djurparker. Förutom hennes egna gulduggla hemma i hyllan möter hon då och då den levande varianten då kliniken tar emot vilda djur, ofta fåglar.

I mångas ögon har Therese ett drömjobb. Vad kan hon då ge för råd till den som vill arbeta inom djursjukvården – förutom de rätta studierna?

– Kämpa, skaffa egen erfarenhet och visa alltid framfötterna. Var med där det händer för att lära samt intressera dig för olika djurslag och arters skötsel.

Hon fortsätter:

– Att hjälpa djur från smärta och obehag till ett bättre liv är det bästa med mitt jobb. Samtidigt kan jag göra skillnad genom att lära ägarna hur de ska underlätta för sitt djur.

Mycket kärlek

Therese känner också en stor glädje över att djurägare bryr sig så mycket.

– Det är inte ”bara” en liten hamster utan en riktig familjemedlem. När jag är med djuren och ser hur mycket de betyder för sina ägare uppstår en härlig känsla.

Inga stora karriärbyten är därmed att vänta för Therese, eller som hon själv avslutar:

– Jag kommer alltid jobba med djur eftersom jag brinner för det. Och jag kan inget annat!

Vi tror säkert att Therese kan en massa andra saker – men det känns bra att hon finns – för våra patienters skull och som fantastisk medarbetare.