Caspar och Oddi – Evidensias egna världsmästare

torsdag 21 september 2023
Foto: Sabina Svenningsson

En av Evidensias hästveterinärer, Caspar Logan Hegardt, blev i augusti världsmästare i femgångskombination med sin islandshäst Oddi från Skeppargården. 
För fyra år sedan tog Caspar sin veterinärexamen från Köpenhamns Universitet och november 2019 började han på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Utöver sitt dagliga veterinärarbete är Caspar också en framgångsrik tävlingsryttare inom islandshästsporten.

Succén som ryttare grundades redan i barndomen. När Caspar var 5 år köpte hans mamma sin första islandshäst, ett intresse som med tiden ledde till egen hästuppfödning på gården Skeppargården. Det dröjde inte länge innan Caspar tillbringade mer och mer tid på hästryggen, och i 13-årsåldern stod det klart att det var den sporten han skulle satsa på. Sitt första nordiska mästerskap vann Caspar när han var 14 år, sedan har framgångarna fortsatt, senaste åren med hingsten Oddi. Den 12 augusti, i holländska Eindhoven, visade ekipaget sin världsklass när de tog VM-guld i femgångskombination.

Oddi - en välmeriterad femgångshäst

- Oddi, som nu är 15 år, är uppfödd av mina föräldrar på Skeppargården, berättar Caspar. Han är en av Sveriges mest välmeriterade femgångshästar (islandshästar har fem gångarter – skritt, trav, galopp, passgång och tölt). Vi har vunnit SM ett antal gånger och har många mästerskapsmedaljer, men det här blev första guldet i ett internationellt mästerskap. Detta var vårt andra VM och då vi hade två silver från förra gången fanns det förstås medaljhopp runt oss.  

Femgångskombinationen är, som det låter, ett kombinationspris och innefattar tre discipliner, förklarar Caspar vidare. I islandshästarnas fall handlar det om ren gångartsdisciplin, där alla gångarterna bedöms. Utöver skritt, trav och galopp visar man upp töltmoment och passdisciplinen som går ut på tid, det vill säga vem som är snabbast. Så vi var bäst på de tre sammanlagt. 
Foto: Janina Hetz

Fördelar med två perspektiv

Trots den framgångsrika tävlingskarriären så ligger Caspars huvudfokus på jobbet som veterinär. Träning och tävling ses som en semiprofessionell hobby, säger han.

- Större delen av mitt jobb består i hästars rörelsemekanik. En stor post inom hästveterinärmedicinen är att utreda hältor vilket är en vanlig åkomma. De flesta som har ridhästar vill att de presterar och det kan föra med sig skador. Veterinärens uppgift är då att lokalisera och sedan behandla smärtan så hästen kommer tillbaka till den nivån den var på, eller förhoppningsvis ännu bättre. 

Personligen är jag ju uppenbarligen väldigt intresserad av prestationsridning och ur den aspekten är det en fördel att själv befinna mig på veterinärsidan. Jag kan se hästsporten såväl från veterinär- som ryttarperspektiv vilket är ett plus både som tävlingsryttare och i mitt yrke.   

Först arbete, sedan träning och tävling

Bakom priser och mästartitlar ligger alltid hårt arbete, så även för Caspar och Oddi. Därför behöver yrkesutövningen och ridningen fördelas effektivt. Caspar beskriver:

- Självklart tar det tid, men jag kan jämföra med mitt jobb som professionell hästtränare några år efter gymnasiet. Där jobbar du mer eller mindre dygnet runt och rider 14-15 hästar om dagen. Tufft, men det byggde upp min ridkänsla, och utan den perioden hade det aldrig gått att vara på den här nivån som jag hela tiden strävat efter. Att ha en eller två tävlingshästar som ska tränas efter jobbet är inte orimligt, men det kräver förstås en viss disciplin att inte göra avkall de dagar när man är trött. 

Siktar framåt

De flesta islandshästar som tävlar brukar vara bäst runt 12-15-årsåldern, så Caspar vet att Oddi befinner sig på sin formmässiga topp. Dock är någon nedtrappning ännu inte planerad, utan siktet är redan inställt på VM 2025. Här och nu säger vi stort grattis till det välförtjänta världsmästarguldet. Caspar och Oddi, ni är verkligen bäst!