Årets största hästtävlingshelg är igång – rapport från Stockholm Stadion

fredag 14 juni 2019
evidensia_longines_03_800x400
  • Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Det är fredag morgon den 14 juni. Förväntningarna ligger i luften på Stadion i Stockholm. Arenan står som värd för en av deltävlingarna i den internationella hästtävlingen Longines Global Champions Tour, för första gången arrangerad i Sverige. Evidensia Djursjukvård har flera representanter bland tävlingsveterinärerna.

Då ridsport är så stort i Sverige har tävlingen expanderat under namnet Longines Global Champions Tour Stockholm & Stockholm Horse Week vilket utöver elithoppningarna också innefattar dressyrklasser och klasser för unga ryttare.

Evidensia är där som ansvariga för veterinärvården. Besiktningarna av de anländande tävlingshästarna började i onsdags och omdömet från våra veterinärer är att alla var förvånansvärt friska.

Uppdraget som tävlingsveterinär omfattar att

  • Kontrollera hästar vid ankomst så de inte visar tecken på sjukdom
  • Hantera akutfall på tävlingsbanan
  • Behandla sjukdom i stallet som exempelvis kolik eller feber

Evidensia bidrar med

  • 2 veterinärer tillgängliga per dag, 1 tillgänglig för nattjour
  • 2 assistenter
  • 1 fullt utrustad bil med röntgen och ultraljud
  • 1 hovslagare
  • Hästambulans med förare 

Som alla vet kan det svenska sommarvädret skifta från dag till dag och därför bjöd första tävlingsdagen, torsdagen, på både regn, åska och blixtar. Som tur är påverkas inte hästar nämnvärt av väderomslag, berättar leg. veterinär Flemming Winberg och leg. djurskötare Håkan Ahrsjö Petersson som står vid sidan av tävlingsbanan och observerar den pågående dressyren.

Nu börjar tävlingen på allvar!

Fredagen har bättre väderutsikter, och det är också då man kan säga att tävlingen börjar på allvar med eftermiddagens hoppningar. Doften av häst ligger tät över tävlingsområdet där ekipagen, hästskötare, besökare och funktionärer är i omlopp. Många hästbitna har tagit sig till Stadion denna helg.

Även om det är lugnt för tillfället så märks det att de närvarande Evidensiarepresentanterna står beredda att ingripa vid behov. Anna Eriksson jobbar till vardags på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, Frederick Willett på Ugglarps gård Hästkliniken Evidensia, Sofia Wulcan Evidensia Hästkliniken Mantorp, tidigare nämnda Flemming på Evidensia Hästsjukhuset Stav samt Håkan på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg. Samtliga visar ett stort lugn, ett sådant lugn som kommer med kunskap och erfarenhet.   

Vi ser fram emot resterande, spännande tävlingsdagar och känner oss stolt förvissade om att alla tävlingshästar är i trygga händer om olyckan skulle vara framme! 

 

Fakta Longines Global Champion Tour

Longines Global Champions Tour är en världsomspännande tour som startade 2006. Här samlas de bästa ryttarna på världsrankingen för att tävla om den prestigefyllda titeln Global Champion och en plats i avslutande Global Champions Prague Play Offs, som hålls i Prag november 2019. Förutom de individuella tävlingarna innefattas även lagtävlingen Global Champions League med ryttare från olika länder som tävlar tillsammans. Prispengarna är stora och bara på deltävlingen i Stockholm kommer den totala prissumman att vara 9,3 miljoner.