Värpnöd hos papegoja

Värpnöd hos papegoja, det vill säga oförmåga att lägga ett ägg, är en sjukdom som framför allt brukar drabba de små papegojorna – undulat, agapornis och nymfkakadua.

Orsaker till värpnöd hos papegoja

Orsaken till att en fågel drabbas av värpnöd kan vara många:

  • Olika slags bristsjukdomar.
  • Missbildade ägg.
  • Överdriven äggläggning.
  • Fetma.
  • Dålig kondition.
  • Sjukdom i könsorganen.
  • Den absolut vanligaste orsaken till värpnöd är kalkbrist. Många små papegojfåglar utfodras med enbart någon slags fröblandning. Fröer innehåller så gott som inget kalk alls. Kalk behöver fågelhonan för att bilda skal runt ägget. Och för att ge kraft i livmodermuskulaturen så att hon kan krysta ordentligt.

Symtom

  • Vanliga symptom hos fågeln kan vara allmän svaghet, fågeln sitter uppburrad och tystare än vanligt.
  • Så småningom går hon ner på burgolvet, sitter ofta bredbent, ibland med synliga försök att krysta.
  • Om djurägaren inte upptäckter symptomen i tid kan honan bli så dålig att benen inte bär, samt så kraftigt allmänt försvagad att aptiten upphör.

Vad kan jag göra själv?

  • När man som fågelägare misstänker att honan har drabbats av värpnöd, så kan första hjälpen hemma bestå i att sätta in henne i badrummet med varmvattnet på i kranarna, så att det bildas fuktig vattenånga i rummet.
  • Man kan även ge fågeln lite mjölk att dricka – det ger dels välbehövligt kalk, dels vätska och näring.
  • Är fågeln så dålig så att den sitter på burbotten bör den dock genast transporteras till veterinär för kontroll.

Undersökning

Hos veterinären undersöks fågeln. Ibland räcker det med att känna igenom fågelkroppen lätt – ett ägg med normalt skal är oftast lätt att upptäcka. Ibland kan dock ägget sitta högt uppe i äggledaren och vara svåråtkomligt vid undersökningen. Likaså kan det ibland vid kraftig kalkbrist bildas ägg med ett mycket tunt skal, eller inget alls. Dessa kan likaså vara svåra att påvisa. I dessa lägen måste fågeln oftast undersökas med röntgen eller ultraljud för att diagnosen ska ställas.

Behandling

Fortsatta åtgärder beror på fågelns allmäntillstånd. Till en relativt pigg fågel kan det ibland räcka med att injicera kalk och värkstimulerande hormon, och därefter avvakta ett par timmar för att se om fågeln nu klarar av att lägga sitt ägg. I allvarligare fall måste fågeln ofta först ges så kallad understödjande behandling, för att när den har hämtat lite krafter söva och massera ut ägget. Vid riktigt besvärliga fall kan det bli nödvändigt med ett operativt ingrepp (”kejsarsnitt”).

Förebygg återfall

När ägget väl är ute gäller det att försöka förebygga återfall. Många papegojfåglar har inpräntat i sina gener att de ska lägga en kull av ägg, ofta 3-5 stycken. Om det var det första ägget i kullen som fastnade, finns det alltså risk med snabbt återfall i samma symptom. I ett sådant läge väljer man ofta att ge en typ av hormonbehandling som hjälper till att ”stänga av” aktiviteten i äggstocken för en tid framåt. Medan fågeln får en återhämtningsperiod så måste djurägaren intensivt jobba på att lära fågeln äta nyttig mat, alternativt att få i den ordentliga mängder kalk.

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din fågel blir sjuk.

Här hittar du fler Skötselråd papegoja »

Värpnöd drabbar framförallt små papegojfåglar, till exempel undulater.

 

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen