Kastration av honråttor

Förutom att oönskade dräktigheter undviks minskar även kastration av honråttor risken för att de drabbas av juvertumörer eller annan tumörsjukdom som är hormonellt betingad. En kastrerad honråtta löper dessutom ingen betydande risk att drabbas av livmoderinflammation senare i livet.  

Råttor är underbara husdjur som dessvärre har en stor benägenhet att utveckla tumörer. Den i särklass vanligaste tumören hos tamråttor är juvertumörer hos honorna. Även hanarna kan i högre grad än hos andra djurslag drabbas av juvertumörer. 

Hos vuxna okastrerade honråttor ser man dessutom ganska ofta olika problem med livmodern, till exempel tumörer och infektioner.

Riskerna för tumörer minskar ju tidigare råttan kastreras. Genom att ta bort äggstockarna minskar man dessutom risken att honan skall utveckla livmoderproblem senare i livet.


Kastration av honråtta minskar risken för tumörer.
 

Kastration av honråttor - hur går det till?

Ingreppet går till så att honan sövs och man gör ett litet snitt i vardera flanken. Genom dessa små hål tar man sedan bort äggstockarna och delar av livmodern. Livmodern är "Y-formad", och det är de små ”skänklarna” upptill i Y:et som man tar bort. Den del av livmodern som lämnas kvar löper betydligt mindre risk att drabbas av problem då hormonpåverkan från äggstockarna elimineras.

När ingreppet är klart syr man bukväggen med stygn som försvinner av sig själva.

Skötsel av mus och råtta »

Kastration av andra sällskapsdjur »

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig med kastration av ditt djur.

 

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen