Foderrelaterade hälsoproblem hos papegojfåglar

Foderrelaterade hälsoproblem hos papegojfåglar är vanligt. Felaktig kost leder till många olika hälsoproblem. Med en bra utfodring skulle vi kunna undvika en rad sjukdomar hos våra fåglar. Kan vi sedan låta dem söka efter sitt foder själva, i stället för att få det serverat i en kopp framför näbben, så skulle många papegojors psyke må mycket bättre.

Låt gärna fågeln få söka efter sitt foder, som de skulle gjort i det vilda.

Symtom på foderrelaterade hälsoproblem hos papegojfåglar

Här kan du läsa om olika symtom på sjukdomar som beror på den kost din fågel har fått. Tänk på att fåglar inte visar sjukdomssymtom förrän sjukdomen är långt gången. Har du minsta misstanke om att din fågel inte mår bra, kontakta veterinär.

  • Fetma
    Fetma hos fåglar visar sig som ökat bukomfång och nedsatt motionsintolerans. Fågeln vill eller kan inte flyga, eller blir mycket flåsig efter en kort flygtur. Hos vissa arter som undulat och rosenkakadua kan fettet ansamlas i knölar på kroppen.
  • Leverförfettning
    Vid leverförfettning sitter inte fettet bara på utsidan av kroppen, utan fyller ut en stor del av levern. Levern orkar inte arbeta som den ska vilket kan ge snabbväxande näbb, felfärgade fjädrar, nedsatt ork, kräkningar, lös spillning.
  • Arterioskleros
    Drabbar lätt grå jako. Fettet ansamlas i blodkärl vilket gör att hjärtat inte kan arbeta optimalt. Fågeln kan visa tecken på kramper, förlamning, dålig ork och svårt att flyga.
  • A-vitaminbrist
    Vanligt hos grå jako och amazonpapegojor. Leder till sköra slemhinnor i luftvägarna och gör fågeln mer utsatt för luftvägssjukdomar, med allt från snuva och nysningar till nedsatt ork och flämtande andning.
  • Kalkbrist
    Leder hos små papegojor (undulater, nymfkakaduor och agapornis) ofta till värpnöd. Kalk behövs för att bilda skal på ägget, och för att livmodern ska orka pressa ut ägget vid värpningen. Utan förkalkat skal fastnar ägget lätt och fågeln orkar inte få ut det. Symtomen kan snabbt bli livshotande med en fågel som sitter på burbotten och är kraftigt försvagad.
  • Struma
    Ett typiskt undulatproblem. Vid jodbrist förstoras sköldkörteln och pressar mot luftstrupen. Fågeln får ett karaktäristiskt biljud som hörs vid varje andetag.

Precis som många andra djur visar fåglar inte tecken på sjukdom förrän det gått långt. Felfärgade fjädrar kan vara ett tecken på bristutfodring.

Behandling vid foderrelaterade hälsoproblem hos papegojfåglar

Se över vad du ger din fågel för mat. Sätt  ihop en meny med olika foder så att din fågels alla näringsbehov tillgodoses, samtidigt som fågelns psyke stimuleras. En lämplig kombination är att servera ungefär 70 procent  pellets och 30 procent frukt och grönsaker. Låt gärna din fågel få leta efter födan.

När söker jag hjälp?

Du bör söka hjälp om din fågel:

  • Har flämtande andning eller blir flåsig efter korta flygturer.
  • Får svårt att flyga.
  • Har nedsatt ork, kräkningar och lös spillning.
  • Har felfärgade fjädrar.

Uppsök veterinär om du har den minsta misstanke om att din fågel inte mår bra!

Vad gör veterinären?

Så går undersökningen till:

  1. När du tar med fågeln till veterinär så får du berätta om skötsel och utfodring. Under tiden får fågeln sitta kvar i sin bur så att veterinären kan iaktta fågelns beteende och hållning.
  2. När det är dags att komma ut ur buren kan man passa på att ställa en våg under buren, nolla vågen, och avläsa vikten när fågeln kommit ut. På så sätt slipper man stressa fågeln för detta moment. Viktkontroll ett par gånger i veckan i hemmet är den bästa åtgärden du som djurägare kan vidta för att upptäcka tidiga sjukdomstecken.
  3. Oavsett om fågeln är van vid hantering eller inte, håller veterinären ofta fast fågeln med hjälp av en handduk. Fågeln kan få ägna sig åt att bita i handduken, och handduken skyddar även vingarna så att de inte skadas om fågeln försöker flaxa.
  4. Veterinären gör en allmän klinisk undersökning. Fynd som antyder felaktig utfodring påpekas, t ex fetma, felfärgade fjädrar, slitna trampdynor och avsaknad av papiller i munhålan, de små ”känselspröt” i gommen som försvinner vid A-vitaminbrist.
  5. Eventuellt kan veterinären redan nu bedöma vad som är orsak till fågelns problem och ordinera behandling för detta. Ibland måste kompletterande undersökningar göras, som röntgen och/eller blodprov.

Skötselråd för papegojfåglar »

Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din fågel blir sjuk.



 

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen