Foderbyte, att lära en papegoja äta nyttig mat
Artikelns innehåll
Vad bör papegojan äta?
De allra flesta sällskapsfåglar äter en alltför ensidig och fet kost. Fröer saknar ett flertal viktiga näringsämnen såsom vitaminer och mineraler. Vissa fröer innehåller dessutom ca 50% fett. Det som vi i dagligt tal kallar ”fågelfröer” innehåller faktiskt fröer som inga papegojfåglar skulle stöta på i sina ursprungsländer. I det vilda är de flesta papegojarterna så kallade omnivorer (allätare) – de äter en mycket varierad kost med olika färg, form, storlek och struktur. Många arter äter även en del animaliskt protein bestående av små insekter.
En fågel som äter en ensidig frödiet hela livet drabbas förr eller senare av någon slags bristsjukdom. En fröätande fågel lever därför inte så länge som man borde kunna förvänta sig. Du kan räkna med att en fröätande fågel bara lever hälften så länge som den borde kunna leva på bra utfodring! Dessutom har det visat sig att en del fåglar tycks utveckla allergiska symptom mot solrosfröer och/eller jordnötter, två komponenter som ingår i många olika så kallade papegojblandningar som säljs till fåglar.
Vad är då en bra utfodring? Alla fågelveterinärer och fågeluppfödare har sina egna åsikter om saken, och i fågelböcker och på internet kan man hitta massor av olika ”recept” på egengjorda blandningar som sägs innehålla allt fågeln behöver. Svårigheten med att göra egna blandningar är dock flera
- Ingen forskning finns ännu som visar vad olika arter av papegojfåglar faktiskt äter i naturen, dvs vi har faktiskt egentligen ingen aning om vad deras olika grundbehov utgörs av!
- Att själv kombinera ihop en allsidig kost till sin fågel är svårt – man måste räkna ut alla de ingående beståndsdelarnas innehåll av energi (kalorier), protein, kolhydrater, fiberhalt, vitaminer, mineraler och spårämnen
- Att slutligen få fågeln att äta samtliga delar av denna välkomponerade matsedel kan sedan vara det största problemet. Fåglar är ju som vi människor – de äter vad de tycker om, inte vad som är nyttigt för dem!För att kringgå svårigheterna med att komponera egna matsedlar till våra fåglar, så finns ett praktiskt alternativ, nämligen fågelpellets, eller torrfoder för fågel. Precis som med ett torrfoder för hund eller katt, så är tanken med detta foder att det är ett ”helfoder”, det vill säga varje tugga ska innehålla allt som fågeln behöver. Fågeln kan alltså inte sitta och välja vilka tuggor den vill äta, och därigenom gå miste om vissa näringsämnen. Med reservation för det faktum att vi alltså ännu inte känner till fåglarnas exakta näringsbehov, så är fågelpellets det närmaste vi i dagsläget kan erbjuda som näringsmässigt innehåller en välbalanserad blandning av de olika grundbeståndsdelarna.Trots den innehållsmässiga fördelen med pellets tycker vi dock inte att en fågel enbart ska äta pellets. Pellets bör utgöra ca 75-80% av det dagliga foderintaget. Resterande 20-25% bör utgöras av en blandning av nyttiga grönsaker och frukter. Detta för att ge fågeln tillgång till en varierad blandning från dag till dag, som då kan varieras i form, färg och konsistens för att se till att hålla fågeln aktiverad och nyfiken.
Foderbyte kan vara tidskrävande
Tyvärr har många fågelägare svårt för att lära sin fågel äta ”ny” mat, vare sig det gäller pellets eller grönsaker. Med en stor portion envishet och ett stort tålamod går det dock att lära 99% av alla fåglar nya matvanor. Det största hindret mot att ändra kosten för en fågel är att ägaren ger upp för tidigt!
Att lära en papegoja acceptera ny mat tar ibland bara 2-3 dagar, ibland tar det 6 månader, men det går. Under denna tid kommer mycket mat att ratas – fågeln nonchalerar maten, eller kastar ut den från buren eller ner på burgolvet. Det kan kännas tröstlöst att låta fräsch dyr mat att gå till spillo, men detta är en period som måste genomlevas. Tänk även på att fåglar av naturen är mycket ”skräpiga” när de äter. 90% av matbitarna som fågeln hanterar i det fria hamnar ofta på marken – det är fågelns sätt att bidra till växternas fortlevnad. Vi måste därför acceptera detta bordsskick även i fångenskap.
När fågeln väl accepterar ny mat bör de nya utfodringsrutinerna innebära att det alltid finns tillgång till fräscha pellets i buren. På morgonen kan det vara lämpligt att även sätta in en blandning av färska grönsaker och frukt, så att fågeln har detta att sysselsätta sig med under dagen. Tänk då på att blanda färg, form och konsistens för att fånga fågelns uppmärksamhet. Ett exempel på sådan variation kan vara skivad röd chilipeppar, grön zucchini skuren i stavar, cantaloupmelon uppskedad som bollar, en liten sked mjukost och slutligen en valnöt överst. Observera att detta är ett exempel som kan ges någon dag då och då. Andra dagar väljer du andra grönsaker och frukter.
Grundregler vid foderbyte:
Några säkerhetsregler som du måste tänka på, för att förvissa dig om att fågeln inte sitter och svälter är:
- Kontrollera att fågeln är lika aktiv som vanligt
- Kontrollera spillningen dagligen. En fröätande fågel har oftast en grönaktig liten korv i spillningen som en rest från tarmpassagen. Om denna korv blir mycket liten/sparsam, och börjar bli mycket mörkgrön eller svart, så är detta ett tecken på att fågeln äter för lite
- Kontrollera vikten dagligen. En tam fågel accepterar ofta att sitta på en liten ställning på en hushållsvåg. En mindre tam fågel kan vägas i en liten pappkartong, varefter enbart kartongen vägs och mellanskillnaden räknas ut. Fågeln bör ej minska mer än 10% i vikt. I så fall bör du under ett par veckor återgå till den gamla vanliga maten, innan du gör ett nytt försök med foderbyteNär väl fågeln börjar äta annan mat märker man ofta att spillningens färg förändras. En fågel som äter mycket pellets får en mer brunfärgad spillning än tidigare. En fågel som äter mycket vätskeinnehållande frukt och grönsaker får ofta en lite lösare spillning än tidigare. Vissa grönsaker och frukter innehåller dessutom färgämnen som kan förändra spillningens färg. En fågel som t ex har ätit rödbetor kan några timmar senare få en rödfärgad spillning!
Foderbyte – hur gör man?
”Naturmetoden”:
I naturen är det naturligt för fågeln att starta dagen med att söka mat. Se därför till att just innan det är läggdags för fågeln städa buren noga från matrester. Fyll matskålen med nya fräscha pellets så att fågeln har detta till hands tidigt på morgonen. Följande dag vid lunchtid eller tidig eftermiddag kan du blanda i lite av fågelns ”gamla” mat bland pelletsen. Vid läggdags avlägsnar du åter all icke-uppäten mat och ersätter med enbart pellets. För varje dag kan du försöka dröja längre och längre på eftermiddagen innan du börjar blanda i den gamla vanliga maten. Så länge fågeln får tillgång till sin vanliga mat någon gång inom ett dygn så är det ingen risk att den svälter.
”Trygghetsmetoden”:
Låt fågeln ha tillgång till sin vanliga mat 30 minuter på morgonen och på kvällen. Ta därefter ut all gammal mat och sätt in enbart pellets under dagen. Den dag du märker att fågeln har börjat bita på pelletsen kan du börja blanda i pellets även i fröskålen på morgon och kväll. När du återigen märker att fågeln bitit på dessa pellets kan du helt övergå till att bara ge pellets.
Andra knep vid foderbyte:
- Placera skålen med pellets vid den högsta sittpinnen i buren. De flesta fåglar vill sitta så högt upp som möjligt när de äter, och kan ibland vara för ”lat” för att söka sig till matskålarna på lägre nivå. Den lägre placerade matskålen får innehålla fågelns vanliga mat och utgör därmed en säkerhetslösning
- Krossa/mal pellets till tunt mjöl och blanda i den vanliga matskålen. Fågeln måste leta bland pulvret för att få tag på sin favoritmat, och får därigenom i sig små mängder pellets och vänjer sig vid smaken
- Blanda pellets med din fågels favoritfrukt. Fruktsaften blandar sig med pelletsen och löser upp dessa lite grann, och gör att fågeln därigenom får i sig lite pelletssmak och sakta vänjer sig. Tänk dock på att hållbarheten på dessa pellets blir mycket kort, kasta bort dem efter några timmar och ersätt med ny mat
- Ta bort alla sittpinnar från buren så att fågeln måste sitta på matskålens kant. Den tvingas då bli mer intresserad av innehållet i skålen.
- Undulater och nymfkakaduor blir ofta mer intresserade av mat då den sprids ut på en ljusfärgad bakgrund.
- Stora papegojor är ofta nyfikna på vad deras ägare äter. Låtsas gärna äta själv så vill fågeln kanske smaka.
- De flesta kakaduor är markätare och kan vara mer nyfikna på ny mat som placeras i en skål på golvet.
Skötselråd för papegojfåglar »
Här hittar du djursjukhus och djurkliniker som kan hjälpa dig om din fågel blir sjuk.