Medicinering av fågel
Artikelns innehåll
Då din fågel ska behandlas för sjukdom
Allmänna råd
Så snart en fågel är sjuk bör den sitta i en varm miljö för att spara på energi. En temperatur mellan 26-30 grader är lagom, dygnet runt. Dagtid kan detta ordnas genom att en lampa får värma upp buren. Nattetid bör ljuset vara släckt, och man kan då i stället ha en värmedyna under buren, eller en tunn filt runt buren. Tänk dock på att den ska tillåta ventilation.
Det är också viktigt att fågeln vilar. Det är alltså sträng burvila som gäller – fågeln ska inte vara ute och flyga och trötta ut sig. En mindre bur än vanligt (”sjukbur”) kan vara bra att ha tillgång till. I en liten bur sitter fågeln mest och sover och vilar sig. Och det blir lättare för dig att få tag i fågeln då det är dags för medicinering.
Var noga med att byta underlaget i buren dagligen. Genom att inspektera spillningen så får du en bra bild av hur fågeln mår. Om det blir mindre spillning än vanligt i buren så kan detta vara ett varningstecken på att fågeln inte äter ordentligt. Kontrollera även noga hur mycket mat som går åt så att du ser att fågeln verkligen får i sig näring.
Många sjuka fåglar är svaga och får ägna mycket energi åt att hålla sig kvar på pinnen. Andra fåglar kanske har en sjukdom som yttrar sig i dålig balans. I alla dessa fall kan det vara en fördel att möblera om i buren, så att pinnarna sitter ganska lågt – om fågeln ramlar måste vi minska risken att den skadar sig. Sätt gärna ner mat och vatten även på burbotten, så att fågeln inte är tvungen att sitta och balansera på pinnen för att äta om den är mycket svag.
Medicinering av fågel
Ofta krävs det att fågeln tillförs någon sorts medicin i samband med behandling mot sjukdom. Den absolut vanligaste metoden vid medicinering av fågel är att ge den medicin direkt i näbben.Enstaka mediciner kan gå att ge i mat eller vatten, men detta är oftast ingen lämplig metod eftersom fågeln känner bismaken av medicinen i maten/vattnet, och väljer att äta eller dricka mindre än vanligt. Därigenom får fågeln alltså i sig en för låg medicindos vilket alltså inte hjälper att bota sjukdomen, utan ibland till och med kan bidra till utvecklingen av resistenta bakterier.
Tama fåglar, vana vid hantering
Om din fågel är tam och van vid hantering brukar det kunna gå ganska lätt att fånga in och hålla i fågeln. Använd en liten handduk att svepa in fågeln i.- Om fågeln är tam och sitter framför dig, så lägger du ena delen av handduken runt ryggen framifrån sett.
- Andra änden av handduken sveper du på framsidan av fågeln och upp runt ryggen från andra sidan, så att fågeln är helt insvept i handduken.
- Håll försiktigt runt halsen på fågeln och stötta huvud/hals så att fågeln inte hela tiden vänder bort huvudet.
- Med andra handen för du medicinsprutan mot munnen, och försöker komma åt att droppa in medicinen vid mungipan.
- Ge försiktigt en droppe i taget så att du ser att fågeln sväljer ordentligt.
- Ibland kan medicinen smaka illa och kan behöva gömmas i någon liten godbit. Ge då denna godbit på samma vis, dvs till en fågel som du har bra kontroll över, så att du ser att han/hon verkligen sväljer godbiten.
Fåglar om är ovana vid hantering
Tyvärr är den största delen sällskapsfåglar i Sverige inte vana vid hantering och fasthållning. Då blir förstås medicinering av fågel svårare. En del fåglar tycker om att sitta på ägarens hand eller axel, men har inte blivit van vid närmare kroppskontakt. Självklart är infångning och medicinering av dessa fåglar mycket stressande – både för fågeln och för djurägaren! Några råd för att göra hanteringen lättare:- Se till att fågeln vistas i en ganska liten bur. Plocka bort leksaker och flertalet sittpinnar innan du ska fånga fågeln.
- Om du har tillgång till ett fönsterlöst rum (t ex klädkammare, toalett) och en medhjälpare, så tar ni med fågelburen in i detta rum.
- Den som ska fånga fågeln tar en handduk av lämplig storlek – den ska räcka åt att svepa runt fågelns vingar så att dessa ej kan fastna i burgallret vid infångningen.
- Öppna buröppningen, stick in hand och handduk så att du har en bekväm ställning, och låt fågeln lugna ner sig efter denna manöver.
- När fågeln sitter stilla på en pinne, på burgolvet eller i ett hörn, så ber du medhjälparen att släcka ljuset i rummet – fågeln sitter då vanligen kvar på samma ställe och flaxar inte runt i buren.
- Svep handduken runt fågeln, och försök att hålla försiktigt runt fågelns hals, just nedanför näbben. Med detta grepp kan du inte strypa fågeln, och fågeln kan heller inte komma åt att bita dig.
- När du har fått ut fågeln ur buren så kan andra handen stötta fågelkroppen samtidigt som du då håller fast i fötterna.
- Ge medicinen enligt instruktionen ovan.
Om din fågel behöver undersökas hittar du djurklinik eller djursjukhus här.
Vid medicinering av papegoja kan det vara bra att svepa en handduk runt fågeln. Försök att hålla försiktigt runt fågelns hals.