Vi arbetar för att förhindra eventuell smittspridning på våra djurkliniker och djursjukhus. Du kan hjälpa oss genom att klicka här för våra hygien- och besöksinstruktioner. Tack för hjälpen!

Hudutredning

Du är välkommen till oss för hudutredning när din hund eller katt har någon typ av bekymmer med sin hud eller päls. Det kan vara klåda, utslag, eksem, pälsavfall och olika typer allergier.

Före besöket

Det kan vara bra att tänka igenom ert djurs historia innan besöket. Har symtomen varat en lång tid? Tidigare eller pågående behandlingar? Tidigare besök hos andra veterinärer? Be gärna om en journalkopia som gärna kan skickas till oss inför besöket.

Hudutredning

En hudutredning börjar oftast med en grundlig genomgång av djurets historia. Därefter följer en klinisk undersökning för att få en bild av symtomen. Ofta tar vi prover från huden och ibland ingår också blodprover. Ibland kan man ställa diagnos redan vid första besöket, men i vissa fall görs en utredning stegvis och kan då ta lite längre tid med flera återbesök. I de fall man har en hund med atopi (allergi) eller foderöverkänslighet som också ger klåda, påbörjas ofta ett foderförsök som kan ta flera veckor till månader att utvärdera.

De patienter som vi misstänker har en atopi (allergi) kan diagnosticeras med hjälp av blodprov eller ett så kallat pricktest. I ett blodprov mäts mängden antikroppar som hunden producerar mot ett urval av allergener och är numera ett relativt vanligt sätt att utreda en atopi. På vissa kliniker kan man även göra pricktest. Precis som på humansidan injicerar man låga doser av olika allergen i huden och avläser sedan eventuell reaktion direkt på huden. Finner man en reaktion i huden (alternativt höga antikroppsnivåer om man valt att ta blodprov) kan man sedan göra ett vaccin till patienten baserat på patientens individuella reaktion. Vaccinet ges för att hyposensibilisera, minska patientens reaktion/symtom på atopi/allergi och är oftast en livslång behandling. Många patienter kan behöva samtidig behandling med mediciner, tillskott av fettsyror och ofta till stor hjälp olika sorter av schampo och balsam.

Efter besöket

Vi följer upp våra patienter efter besöket med återkoppling hur patienten mår och har svarat på insatt behandling. Ofta behöver vi träffa ert djur igen och vi bokar då in ett nytt/nya återbesök för uppföljning. Olika dermatologiska problem med till exempel klåda, återkommande öroninflammationer eller hudinfektioner är mycket vanligt. Man måste ofta räkna med att en hudpatient kan komma att kräva återkommande besök och provtagningar. Det är nödvändigt för att vi tillsammans ska komma fram till en diagnos och bästa möjliga behandling för just ditt djur.

Kliniker som erbjuder denna tjänst