DNA-test är ett av flera viktiga verktyg i kampen för en sund avel.
Det finns idag ett flertal DNA-tester som visar vilken variant av ett genetiskt anlag en hund eller katt bär på. Det gör att man både tidigt kan se om en individ löper risk att bli sjuk i en specifik sjukdom, och om det finns risk att djuret kan nedärva sjukdomen till avkomman.
DNA-tester används framförallt för sjukdomar som styrs av en enskild gen, med en autosomal recessiv nedärvning- Det betyder att sjukdom uppstår när en enskild mutation förekommer i dubbel uppsättning, dvs från både modern och fadern.
Ett DNA-test kan ge svar på om individen är fri från anlag (normal), anlagsbärare eller genetiskt affekterad. Om djuret bara är bärare av ett sjukdomsanlag kommer djuret inte själv att utveckla sjukdomen, men avkomman kan ärva mutationen. En genetiskt affekterad individ har dubbel uppsättning av mutationen och kommer med stor sannolikhet att utveckla den aktuella sjukdomen.
Hitta din närmaste klinik, tidsbokning sker på telefon eller i samband med besök.
Du behöver ta med:
Sjukvårdspersonalen kontrollerar identiteten på ditt djur och tar ut ett blod- eller svabbprov enligt krav, veterinären signerar SKK-remissen och laboratorieremissen.
Laboratoriets egna remiss skickas av kliniken tillsammans med provmaterial till aktuellt laboratorium.
Prov bör tas i början på veckan för att nå fram till aktuella laboratorium innan helgen, detta minimerar risken för att provmaterial förstörs.
SKK:s remiss behålls av djurägaren och skickas sedan av djurägaren, tillsammans med kopia på provsvaret/certifikatet från laboratoriet till SKK resp SVERAK, som centralt registrerar resultatet.
Själva analysavgiften betalar du själv enligt instruktion på remiss med hjälp av till exempel VISA-kort.