Tandborste och kunskap bästa vapnen mot djurs tandproblem
- Djursjukhuset Västerort
Såväl behovet som efterfrågan av djurtandvård ökar. Träffa en av våra tandveterinärer som gör skillnad och hjälper djuren varje dag.
Frida Thorsell är veterinär på Evidensia Djursjukhuset Västerort i Spånga utanför Stockholm. Ideligen öppnar hon munnen på sina patienter med vetskapen att hon där kan hitta underliggande orsaker till många besvär.
– Den typiska tandpatienten är en hund eller katt som besöker oss av en annan orsak, men att vi då upptäcker att de har exempelvis tandsten. Min rutin är därför att alltid lyfta på läppen och titta på tänder och munhåla vid alla undersökningar jag gör, vilket jag gärna sprider hos mina kollegor. En sådan enkel sak gör att vi kan upptäcka problem i god tid, eller ännu bättre, förebygga dem.
Men det finns förstås också medvetna djurägare som på eget initiativ bokar tid för en kontroll. Den gruppen har stadigt ökat de senaste åren, och för djurens skull hoppas Frida att ökningen fortsätter.
Komplett genomgång med Evidensias tandvårdspaket
När Frida konstaterar att hennes patient har behov av en grundlig tandgenomgång bokar hon in ett tandvårdspaket. Tandvårdspaketet har Evidensia tagit fram i syfte att korrekt behandla tandrelaterade sjukdomar hos katter och hundar.
Först undersöker hon patienten i vaket tillstånd. Då säkerställer Frida bland annat att bettet är normalt och att det inte finns några tydliga skador i munhålan, till exempel i tandköttet. Därefter sövs djuret för mer ingående tandundersökning, röntgen och tandstensborttagning.
– Utöver det mäter jag fickdjup, kontrollerar att alla tänder finns, att de inte är lösa eller har skador på emaljen. Slutligen poleras tänderna så tandsten och plack inte ska fastna lika lätt.
Efteråt pratar Frida med ägaren vad hon hittat. Visar det sig att tänder behöver avlägsnas tar de ett gemensamt beslut om när det ska ske. Vid hemgång skickar hon med ett tandkort som innehåller information om vad hen behöver göra och tänka på. Att använda tandborste är ett av de viktigaste råden, då kan ny plack och tandsten hållas borta så resultatet av tandvårdsbehandlingen upprätthålls.
Experter på att dölja sina problem
Frida förklarar att det inte finns några säkra tecken på tandbesvär innan en undersökning.
– Det är inte så enkelt, katter är extremt duktiga på att dölja smärta. Men genom att prata med ägaren som känner sin katt och kanske sett förändringar i det normala beteendet, till exempel att den drar sig undan, kan vi med lite tur urskilja signaler på att något inte står rätt till.
Hundar visar oftast lite tydligare om de har ont. Dock är det sällan som hundar och katter slutar äta på grund av tandsjukdom vilket gör det till en dålig indikator på tandvärk. Förmågan att maskera sina tandbesvär innebär tyvärr att munstatusen kan vara jättedålig vid klinikbesöket – hunden är då så öm i munnen att den blir svår att undersöka, säger Frida.
För att det inte ska behöva gå för långt rekommenderar hon därför alla djurägare att vara uppmärksamma och göra det till en vana att titta sitt djur i munnen. Tuggar katten/hunden annorlunda? Ser den svullen ut i munnen eller verkar öm?
Ibland är det nödvändigt att dra ut ett stort antal tänder, men det får inga negativa följder. Katter och hundar har en sådan kost att de kan äta ändå. Det är bättre att sakna tänder och må bra än att ha tänder som är dåliga och gör ont.
Det tydligaste beviset på att djuret haft ont kommer efter behandlingen och den tillhörande läkningskontrollen när ägarna berättar att deras djur är mycket piggare och gladare och ”känns som nya”.
Varsam hantering minskar stress
Tänder är, berättar Frida, ett starkt laddat område hos många djur. De har ingen utpräglad tandläkarskräck utan det handlar mer om integritet. Särskilt katter kan starkt markera att tand- och munundersökningar inte är något de känner sig bekväma med. I allmänhet är obehaget knutet till rädsla för klinikmiljön – inte att tänderna ska undersökas. Kombinationen stress och smärta har förstås stor påverkan på djuret under undersökningen.
– För att göra olusten mindre är det mitt ansvar som veterinär att hantera patienten varsamt och ge den tid att vänja sig vid situationen.
Vana och igenkänning är betydande faktorer. Djur med ägare som undersöker och borstar deras tänder hemma blir av naturliga skäl mer avslappnade.
Dålig mat inte största boven
Till skillnad mot oss människor kan inte majoriteten av tandproblemen kopplas till felaktig kost. Visst förekommer det att karies hos hundar beror på att husse och matte delat med sig för mycket av sina sötsaker, men det är mindre vanligt.
På Evidensia Djursjukhuset Västerort behandlas i större utsträckning
- Tandsten
- Plack
- Bettfel
- Tandresorption – nedbrytning av tandens vävnad (drabbar främst katter)
- Gingivit – inflammation i tandköttet
- Parodontit – nedbrytning av tandens stödjevävnad, leder i slutändan till tandlossning
- Stomatit – smärtsam inflammation i munnens slemhinna
Tandborsten gör största skillnaden
Frida missar aldrig ett tillfälle att slå ett slag för tandborsten när hon möter djurägare.
Ju tidigare man introducerar sin hundvalp eller kattunge för tandvårdsrutinen, desto bättre, menar Frida och delar med sig av tips:
- Gör först valpen/kattungen van vid att du tittar den i munnen
- Börja sedan så smått med tandborsten, ha på djurtandkräm så det smakar gott
- Använd en liten, mjuk barntandborste och var lätt på handen
- Försök att inte hålla fast för hårt så tandborstningen förknippas med tvång
- Gör tandborstningen till en lekfull stund
- Dela gärna upp munnen i sektioner i början. Borsta till exempel en sida, underkäke eller överkäke och byt vid nästa tillfälle.
- Borsta en kort stund varje dag för att sedan successivt öka när djuret vant sig
- Belöna efteråt!
Att det inte går att lära gamla hundar sitta stämmer inte i det här fallet, hon anser att det aldrig är för sent att börja borsta tänderna.
– Effekterna är jättestora, du kan till och med bromsa ett förlopp som tandlossning. Sådant märks tydligt när tandlossningspatienter är på det årliga återbesöket. Ingen förlorar på att göra munvård till en ny vana!
Utöver tandborsten finns andra produkter som tuggben och specialmat, men daglig tandborstning ligger alltid på plats 1-10, understryker Frida.
– Det är tandborsten som gör hela skillnaden. Allt annat är bara grädde på moset.
Kunskap minskar tidigare lidande
För Frida som varit veterinär länge är det tydligt att det skett en stor förändring. Intresset och medvetenheten om djurs tandhälsa är en helt annan mot när hon var nyutexaminerad för 15 år sedan.
– Det händer så mycket och behovet är jättestort där ute. Jag blir också glad när jag märker att många vill utbilda sig och satsa på det här ämnesområdet.
Den okunskap som rådde betydde att många djur länge led i det dolda. Nu har det ändrats och deras bästa ligger verkligen i tiden, vilket gör mig glad. Som tandveterinär känns det att jag gör något för djuren varje dag.
Detta ingår i Evidensias tandvårdspaket
I Evidensias tandvårdspaket ingår narkos och narkosövervakning, dentalröntgen, klinisk undersökning av tänderna med fickdjupsmätning och bettkoll, professionell tandrengöring inklusive polering av tänderna samt framtagande av behandlingsplan där eventuellt behov av vidare behandling av skadade eller sjuka tänder beskrivs. Detta innebär vanligtvis att djuret i nästa steg behöver operera bort dessa tänder, även kallad tandextraktion, och den delen av behandlingen ingår inte i tandvårdspaketet.