Lugn vårdmiljö trots citypulsen runt hörnet

måndag 22 mars 2021
Vasastans-veterinarklinik

Antalet djurägare i Sveriges huvudstad växer och därmed behovet av ännu mer närliggande djursjukvård. Snart öppnar Vasastans Veterinärklinik Evidensia mitt i Stockholm som varmt välkomnar alla storstadskatter och -hundar.    

Sedan tidigare finns Evidensia Djurkliniken Roslagstull, i utkanten av city. Men i takt med ökad efterfrågan blev ytterligare en klinik inne i Stockholms stadskärna nödvändig, vilket ledde till Vasastans Veterinärklinik på Tulegatan med öppning 6 maj.

– Det har definitivt blivit ett högre tryck från djurägare inne i stan, och vi vill kunna hjälpa både sjuka och friska djur, säger Linda Nordh som blir klinikchef.

Med två kliniker separeras hundar och katter från de exotiska djuren som varit något av ett signum för Roslagstull. Det innebär att de två förstnämnda djursorterna i första hand hänvisas till Tulegatan. Gnagare, fåglar och reptiler får sin egna klinik där fokus ligger på dem. Uppdelningen ökar möjligheten att erbjuda tider till alla sorters husdjur.

Men överslussningen av hund och katt ska inte ske från en dag till en annan, utan efter hand. Först behöver den nya veterinärkliniken komma igång ordentligt. Vad som talar för att flytten inte blir komplicerad för djurägarna är det korta promenadavståndet på fem minuter mellan de två enheterna.

Gatuvy över den nya veterinärkliniken

Omtanke om alla

På Tulegatan kommer besökarna mötas av ljusa, fräscha lokaler på gatuplan i ett bostadshus där behandlingsrummen är stora, de flesta med fönsterpartier. Här finns operations- och tandavdelning, röntgen, ultraljud samt labb – samtligt kännetecknar en djurklinik av högsta klass. Utöver de veterinärmedicinska faciliteterna ryms värme och omtanke så vistelsen blir mysig och trygg för såväl djur som deras ägare. Katterna och hundarna har separerade väntrum och stallutrymmen för att undvika stress. Rullstolsbundna djurägare kan använda klinikens hiss.

Vasastans Veterinärklinik vilar på stadens hårda asfalt, men innanför dörrarna ska den personliga och familjära stämningen råda. Det fina läget precis vid Vanadislunden ger tillgång till härliga dofter för känsliga nosar och skönt gräs för tassarna. Trots att kliniken ligger centralt men inte precis i pulsen, går det att känna lugnet.  

Klinikchef Linda Nordh

Kommunikativ förmåga viktig

Parallellt med klinikbygget pågår rekrytering av personal där ansökningar inkommit i strid ström.

– Jag har fått in väldigt många intressanta ansökningar. Intervjuer pågår och det blir en tuff utgallring, berättar Linda.

De sökande består både av personer som redan arbetar inom Evidensia eller på annat håll. Men hon har även upptäckt en annan tydlig trend.

– Fler och fler vill byta från humansjukvården, faktiskt. Det är en kombination av intresse för djur och vilja att fortsätta inom vårdyrket. Vissa roller kräver såklart specifika utbildningar inom veterinärmedicin, men det finns även andra sysslor där du inte behöver ha utbildning och erfarenhet från djursjukvård. De som tidigare vårdat människor kan söka och passa för djurvårdartjänster.

Den bakgrunden räknas till och med som en styrka, menar Linda och förklarar:

– Djuren är våra patienter, men det är djurägaren vi kommunicerar med och behöver nå fram till. Medarbetare som vet vikten av att förstå varandra ser jag som högintressanta. Den förmågan är en enorm fördel då teamet på Vasastans Veterinärklinik alltid ska sträva efter att göra besöket till en trivsam upplevelse.

När du kommer in till oss utifrån gatan kommer lugnet och värmen strömma emot dig, avslutar hon med eftertryck.