Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Givande kretslopp för hästsjukhus och ridgymnasium

måndag 27 juni 2022
Specialisthästsjukhuset i Helsingborg genererar fördelar för båda parter. Lättillgänglig hästsjukvård och garanterade praktikplatser för skolan, samt tillskott av patienter och extrapersonal för sjukhuset.

Rid- och Djursjukvårdsgymnasiet Helsingborg startades av Gunnar och Anna Genfors 2001. Paret driver även Skalkagårdens stuteri där man föder upp hopp- och dressyrhästar. 

Anna, sjuksköterska och folkhälsovetare i botten, har alltid varit hästintresserad. Gunnar har ett förflutet som ingenjör men kallar sig ”bonden i familjen” som uppvuxen i gårdsmiljö. Det, tillsammans med bådas erfarenhet av den kommunala skolvärlden, satte formen för yrkesgymnasiet som kombinerar ridning och djursjukvård. 

Till skolan söker sig de elever som vill arbeta med hästar eller smådjur på heltid. Några satsar på att bli professionella tävlingsryttare alternativt hästskötare på internationell nivå, flera ser en karriär som veterinär framför sig, andra starta eget företag inom exempelvis häst-/hundhållning samt avel. Undervisningen består i både teoretiska ämnen och praktiska kurser. Alla elever får grundläggande högskolebehörighet i sin yrkesexamen, därutöver har man särskild behörighet till Sveriges Lantbruksuniversitets alla kandidatutbildningar.

Praktik banar väg framåt 

Tillsammans med Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg har skolan i över 10 år utvecklat den enda specifika hästsjukvårdutbildningen i Sverige på gymnasienivå. Det långvariga samarbetet ger utbyte för sjukhuset och skolan. 

Lotta Persson, sjukhuschef på Specialisthästsjukhuset berättar om fördelarna:

- Varje höst är det nya elever som kommer i kontakt med Evidensia, dels genom de Evidensiaanställda som undervisar på skolan, dels genom att merparten av eleverna är ute på praktik 1-2 dagar i veckan.

Praktiken är obligatorisk för alla skolans inriktningar då det är yrkesutbildningar. För att praktikperioden ska bli så givande som möjligt har skolan kontrakt med företagen där eleverna provar sina vingar. Både Evidensias Specialisthästsjukhus och Specialistdjursjukhus i Helsingborg har sådana kontraktsplatser. 

- Som en positiv följd av praktiken finns totalt 150 elever vi kan ringa in som extrahjälp vid arbetstoppar både på häst- och smådjurssidan. Det har verkligen varit en fördel under personalbristen som råder inom djursjukvården, fortsätter Lotta. 

Genom att ta emot praktikanter får vi också en chans att visa vår verksamhet för eleverna som ofta är hund- eller hästägare. Eller både och. Så även om de inte blir framtida medarbetare är det ändå möjligt att de kommer besöka oss för vård av sitt djur eller häst.

- Och, tillägger hon, djursjukvård parallellt med ridgymnasium är en bra väg för många ryttare, då det kan vara svårt att försörja sig på rytteriet på heltid. När eleverna är klara med sin utbildning är de alltid välkomna att söka jobb hos Evidensia! 

Rätt vård snabbt

Paret Genfors relation med Evidensia har konsoliderats genom den egna hästuppfödningen och de tjugotalet sporthästar som skolan har i sin ägo. Som vårdgivare är Specialisthästsjukhuset Helsingborg alltid förstahandsvalet. Eftersom skolan strävar efter att elevernas utbildning, träning och coachning på hästryggen ska hålla hög kvalitet rakt igenom gäller det att hästarnas formkurva ligger på topp. För det krävs rätt vård, i rätt tid. 

- Tittar du hästen i ögonen en gång på morgonen och en gång på kvällen så kommer du att upptäcka tecknen om något är på gång. Då uppsöker vi veterinär direkt, säger Anna Genfors.

- Bra vård behöver få kosta, i form av klinisk personal med hög kompetens. Men väntar du för länge kommer allting bli mer omfattande och kostnaderna öka. Därför är det alltid bättre att åka in tidigt i stället för sent, fyller Gunnar i.

Kretsloppet av oklanderlig hästsjukvård och garanterade praktikplatser för Rid- och Djursjukvårdsgymnasiet, samt tillskottet av patienter och extrapersonal för Evidensia Specialisthästsjukhuset fortsätter. Hösten 2021 gjordes en storsatsning på det vetenskapliga projektet Förebyggande hästhälsa. Det ger lovande signaler om att Lotta, Gunnar och Anna fortsätter skriva på sin gemensamma historia ett tag till.