De första 20 åren bara uppvärmning för Smådjurskliniken Jönköping

onsdag 14 oktober 2020
Ulf_Tomas

Smådjurskliniken Jönköping grundades av Ulf Axelsson och Birgitta Karlsson. De ville, tillsammans med personalen, skapa en personlig veterinärmottagning som djurägarna trivdes på och kom tillbaka till. Under oktober firar kliniken 20-årsjubileum.

Smådjursklinikens öppning hösten 2000 möttes av stort gensvar och fick snabbt till en trivsam klinik som växte försiktigt. Det stora lyftet med större möjligheter att investera ytterligare i utrustning och personal kom 2015 genom anslutningen till Evidensia. Lokalmässigt led dock verksamheten av växtvärk.

– Med tiden blev våra första lokaler ett problem och jakten efter nya pågick under en längre tid. Kravet var ett bra geografiskt läge i trevlig miljö för både personal och djurägare, förklarar Ulf.

Till slut hittade man rätt. På Verktygsvägen med fem minuter från E4:an, men ändå med rofyllt läge omgivet av skog och betesmarker, fanns lokalen med stort L som kunde byggas om enligt klinikens önskemål. 2019 var det inflyttning.

Ny ledning men med bibehållen familjekänsla

Det var i samband med byggnationsstarten Tomas Bolin kom till Smådjurskliniken och tog över rollen som klinikchef.

– Vi hade tur att få in en person som Tomas som direkt var väldigt engagerad i företaget. Han kunde styra upp byggnationen av den nya kliniken och samtidigt ta över personalansvaret, säger Ulf.

Tomas berättar om sina förutsättningar vid chefsskiftet:

– Ett väletablerat företag byggt på grundpelare som går att förvalta ytterligare är alltid en fördel. Den starka familjekänslan som genomsyrar hela bolaget gjorde att jag kom till en andra familj. Med en kärna som går att bygga på finns alla möjligheter, men stegen man tar måste även garantera att den kärnan upprätthålls.

Grundarna Birgitta och Ulf tillsammans med klinikchef Tomas på dagen för 20-årsjubileumet.

Rätt kompetens på rätt ställe

Ulfs och Birgittas målbild har från start varit att kombinera den lilla veterinärmottagningens engagemang och personliga bemötande med stor kompetens och resurser. Man tar sig tid med det som är allra viktigast, utan stress. På Smådjurskliniken ska det vara som det alltid varit, fast med utveckling och förbättringar. Med överlämnandet av chefsskapet har båda gått tillbaka till det de är allra bäst på, att vara skickliga veterinärer. Tomas, vars kvaliteter ligger på andra plan, menar att det är högst logiskt.

– Innehar du klinisk kompetens ska du kunna ägna dig åt det. Jag som inte har den kompetensen kan mer tillse att personalen och företaget får möjlighet att utvecklas.

Starka profiler

Då grundarna verkat på orten så länge är de inte enbart starka veterinärprofiler utan också hela Smådjursklinikens ansikte utåt. Tillfällen som när djurägare frågat efter den ”riktiga chefen” tar Tomas med gott mod. Att Ulf och Birgitta fortfarande är centrala figurer räknar han som en styrka för kliniken.

– Smådjursklinikens starka varumärke ligger i att vi bryr oss och det får inte tappas bort, även om man vill gasa. Det är som bergsbestigning, att säkra sig i olika nivåer och etablera där. Förhoppningsvis tycker djurägarna att vi klarat det bra.

Personligheten densamma

Någon som kan bekräfta att Smådjurskliniken håller formen är djurägaren Maria Åmell. Maria har gått hos kliniken sedan 2008 och under den tiden har hon haft flera katter som fått hjälp med diverse åkommor. För närvarande är det Bizzie och Belix av rasen Cornish Rex som med jämna mellanrum träffar klinikens veterinärer.

– Min känsla är att man alltid känner sig väl mottagen, både som djur och djurägare. Jag får svar på mina frågor av sjukvårdspersonalen, de är lyhörda, djurvänliga, mjuka och med stor kompetens. Inför flytten var jag lite orolig över att den personliga känslan skulle försvinna, men den är fortfarande densamma.

Bizzie och Belix – vana besökare på Smådjurskliniken.

Trots att Maria skulle kunna få veterinärhjälp på närmre håll vill hon inte byta.

– Avståndet uppvägs av att vi blir så omhändertagna. För djurägare är det otroligt viktigt i svåra situationer, som till exempel vid avlivning. Jag känner verkligen att det finns stor empati hos de som tar hand om mig och mina katter.

Har bara börjat

Åren har snabbt runnit iväg. Att det ändå gått 20 år märker Ulf först och främst inom den veterinärmedicinska utvecklingen, men även i omgivningen.

– Ibland ser jag att hundägare som följt oss bytt ras till sådana som bättre passar ägarens livssituation idag, säger han pillemariskt.

Om någon säger 20 år till, vad säger du då?

– Jag vill gärna fortsätta följa det som händer inom veterinärmedicinen och kliniken, trots att jag fyller 70 i år, skrattar Ulf. Vi får väl se.

Trots de blygsamma orden står det klart att han, precis som resten av kliniken, fortfarande har huvudet på skaft och det varma bemötandet intakt. Det finns mycket kvar att ge. De första 20 åren var bara uppvärmning.