Tandproblem hos iller
Artikelns innehåll
Tandproblem hos iller är vanligt, precis som hos hund och katt. De vanligaste problemen är tandsten med tandköttsinflammation (gingivit), samt avslagna hörntänder.
Tandproblem hos iller – tandsten med tandköttsinflammation
Tandsten är en beläggning på tänderna som bildas av foderrester och bakterier. Genom inlagring av mineraler i beläggningen blir denna mycket hård och svår att skrapa bort. Tandsten sitter dels på den synliga delen av tanden, dels i det lilla utrymmet under tandköttet vilket leder till irritation och inflammation i tandköttet. Tendensen för bakterier att fästa vid tandstenen varierar från individ till individ. Det är därför inte alltid mängden av tandsten avgör hur pass inflammerat tandköttet blir. Hos en iller som har mycket rikligt med tandsten så pressas tandköttet uppåt så att tandhalsarna blottas. Eftersom dessa inte skyddas av emalj fäster bakterierna fast extra lätt. Detta tillstånd är mycket smärtsamt.
Riklig tandsten besvärar illern med smärta i tandköttet. Blottade tandhalsar kan även leda till tandlossning. En del illrar dreglar och får svårt att tugga. I riktigt oturliga fall kan bakterier från tandstensbeläggningen spridas med blodet och orsaka infektioner även på andra platser i kroppen. Dessutom orsakar tandsten dålig andedräkt.
Tandsten förebyggs bäst genom bra utfodring – undvik foder med spannmålsinnehåll – samt daglig tandborstning. Det gäller att vänja illern vid tandborstning redan då den är liten. Då den redan har tandköttsinflammation är tandborstningen smärtsam och illern kan försvara sig genom att försöka bitas. Det finns mjuka tandborstar för katt eller småbarn som kan användas. Om detta känns för klumpigt kan man gnida med en vanlig tops. Numera finns tandkräm för djur som är smaksatta med t ex leversmak, vilket illrar brukar gilla.
Tandproblem hos iller – avslagen hörntand
Även detta är ett vanligt problem hos iller. Illrar är nyfikna och vill gärna provbita på saker de hittar. Ibland är oturen framme och en del av huggtanden går av. Trots många gånger nästan helt avslagna tänder är illrar oerhört tåliga mot denna typ av skador. De fortsätter att äta och bita på saker utan att uppvisa tecken på smärta. Vi måste ändå utgå från att en skada som leder till att pulpan (kanalen där blodkärl och nerv finns) blottas är lika smärtsamt för en iller som det är för en människa. Även skador på det skyddande emaljlagret kan leda till bakterieangrepp som vid tandstensbildning. Även detta är smärtsamt. En skada på en hörntand är alltså en skada som måste tas på allvar och åtgärdas.
Tandproblem hos iller – åtgärder
Tandsten åtgärdas precis som på hund och katt med att tandstenen avlägsnas med ett pulserande ultraljud. För att komma åt alla tänder både på ut- och insida måste illern vara sövd. I vissa fall kan det även vara nödvändigt att dra allvarligt skadade tänder.
En avslagen hörntand där pulpan inte är blottad och utan skador på emaljen behöver inte åtgärdas med mer än ett den skrovliga brottkanten slipas ner så att den inte orsakar skador på läppen. Om pulpan är blottad måste tanden antingen rotfyllas av en tandläkare, eller dras. Att dra ut en hörntand är en ganska omfattande åtgärd eftersom roten är mycket lång. Oftast krävs ett litet kirurgiskt ingrepp där man skär sig igenom tandköttet för att komma åt att bända ut roten.
Inför en narkos ska en iller vara svulten 4-6 timmar. När man lämnar in sin iller på morgonen bör man även ha med sig lite av illerns normala mat, så att den kan utfodras när den har vaknat och återhämtat sig efter narkosen.