Aktivera din råtta – Tips på lekar och burinredning

Du bör aktivera din råtta då de är mycket intelligenta djur som kräver stort engagemang från sina djurägare vad gäller skötsel, aktivering och inredning av buren. För att aktivera din råtta finns det gott om saker man kan hitta på, både när den är ute på äventyr och då den vistas inne i buren.
Boka tid hos veterinär Boka tid hos veterinär

Boka tid hos veterinär

Är du osäker på hur ditt djur mår, boka ett klinikbesök eller videosamtal med en av våra veterinärer.

Kom ihåg att allt ska ske på råttans villkor. Om den inte vill utföra vissa moment så ska du inte tvinga den. En del råttor behöver lite extra tid och uppmuntran och då är det viktigt att ge dem det. Många råttor och råttägare föredrar godisleksaker, men det finns mycket mer man kan göra. Endast fantasin sätter gränser!

Burinredning för råtta

Välj gärna en bur som är både hög och bred. De flesta råttor tycker om att klättra runt och behöver utrymme att kunna göra det på. Vad gäller inredningen i buren finns det numera mycket skojigt man kan köpa i djuraffärer eller i onlinebutiker. De behöver inte vara specialgjorda för råttor. Mycket utav iller- och papegojinredningar går lika bra att använda i en råttbur. Mycket av det man har i hemmet fungerar också bra som inredning. Tänk på att det ska vara av ofarligt material eftersom råttorna säkert kommer att smaka på det du sätter in!

Sätt gärna in många olika sovplatser i buren. De kan placeras ut på burgolvet, hängas upp på burväggen eller i taket. Exempel på sovställen kan vara hängmattor, hus i olika material, korgar, handdukar eller varför inte en stor strumpa eller mössa att gosa in sig i. Om råttan tycker om att klättra kan man hänga in stora rep och stegar kors och tvärs. Pröva gärna att sätta in en stor gren. Det är både gott att gnaga på och roligt att klättra på. Fruktträd är riskfritt att använda så länge de inte är besprutade.

Många råttor tycker om att springa i rör. Använd gärna en modell större än de som finns till hamstrar och möss, t ex rör som säljs i djuraffärer till iller. Ett bra och relativt billigt alternativ är PVC-rör som finns i många olika utföranden. Det finns också rör man kan hänga upp i burtaket att köpa i djuraffärer.

Prova gärna att stoppa in lite olika material på burbotten som råttorna kan få gnaga på. Hö är ofta spännande och dessutom gott att äta. Undvik bomull eller liknande då de tunna trådarna kan linda sig runt tår och orsaka skada.

Så kan du aktivera din råtta

Mycket utav aktiveringen kan ske i buren. Råttor är ofta aktiva då djurägaren ligger och sover, och det kan då vara roligt för dem att få något nytt att sysselsätta sig med ett par timmar. Nedan följer förslag på olika saker man kan hitta på:

  • Godisleksak:  fyll små pappersaskar eller liknande med något utfyllnadsmaterial (som toalettpapper eller hö) samt godis. Stäng asken noga och låt råttan själv öppna den och hitta belöningen. Exempel på askar kan vara en tablettask, en toalettrulle, pastaförpackning eller äggkartong.
  • Göm godis:  i stället för att ge godiset direkt från handen kan du springa ut det i buren eller i ett rum. Låt råttan använda luktsinnet och leta rätt på godiset själv.
  • Toarulle:  testa att hänga upp en oanvänd toarulle i buren och låt råttorna ha roligt med allt papper de kan rulla ut eller få bort med sina tänder och tassar. Det här går ju att tillämpa med mer än toarullar. Ett förslag är en förpackning med pappersnäsdukar. Dra ut ett par stycken och låt sedan råttan göra resten. Du kan också lägga in ett par godisbitar så blir det extra spännande.
  • Godis på snöre:  häng upp godiset i buren på olika ställen och på olika höjder. Använd gärna tjocka trådar i stället för tunna, då det annars finns risk att råttan skadar sig. En annan variant på detta är att hänga upp godis i girlanger i buren.

Skoj utanför buren

Andra saker lämpar sig ibland bättre att utföra utanför buren. Nedan följer några exempel på detta:

Springa lös

Det enklaste man kan göra är att låta råttorna vandra lösa i ett rum eller låta dem vara på nya spännande platser, t ex på matbordet. Se bara till att det inte finns risk för att de kan skada sig eller bita på farliga saker, såsom sladdar, giftiga växter eller liknande då de gärna smakar på det mesta. Många råttor uppskattar att kunna klättra runt och gärna att det finns utrymme att springa fritt på. Var noga med att inte lämna dem obevakade då råttor är både busiga och listiga.

Aktiveringsboll

Köp en aktiveringsboll i djuraffären. Det finns ofta modeller för katter, hundar och gnagare. Fyll bollen med små godsaker och låt råttan rulla bollen för att få ut godiset.

Hinder

Gör en liten hinderbana, liknande agility för hundar. Sätt ut olika hinder som tippbrädor, rör att krypa igenom, hopphinder att klättra över och så vidare. Lägg gärna lite godis som belöning på olika ställen, eller ge råttan godis ur din hand. Många PVC-rör går att bygga ihop till en liten labyrint. Sätt dem gärna en liten bit ifrån varandra så att råttan alltid kan komma ut om den vill, och så att du själv kan få ut den enklare vid behov.

Klädhögar

Lägg ut gamla kläder eller handdukar du inte använder i en stor hög. Låt råttorna klättra runt och gosa in sig i högen.

Upptäckarlådan

Gör ett litet upptäcktslandskap till råttorna. Här finns mycket man kan hitta på. Ett förslag är att ta en stor plastlåda, helst med lite högre kanter, fyll den med jord och olika frön, t ex solrosfrön och gräsfrön. Då det har börjat gro så att det har blivit en liten trädgård får råttorna mycket att upptäcka, lukta och smaka på. Man kan stoppa ner diverse godsaker i jorden, t ex jordnötter, så blir det extra spännande att gräva runt. Tänk på att använda jord som ej är gödslad eftersom råttorna kanske smakar även på jorden.

Vattenbad

Använd en liten halvdjup skål och fyll den med en liten mängd vatten. Häll i lite godsaker som flyter, t ex ärtor eller majs. Råttan får nu använda tassarna för att försöka få upp bitarna. Det finns många varianter på detta, men det kan vara bra att börja med något enkelt så du ser om råttan uppskattar vattnet. Då råttan vant sig vid vattnet kan man fylla upp med mer vatten, eller ta en större plattare skål som t ex ett fågelbad där du stoppar i lite stenar som råttan kan gå på. Råttan får då gå från sten till sten och fiska upp godbitarna i stället.

Fler skötselråd för mus och råtta »

Hitta en klinik nära dig

Videosamtal med våra veterinärer när det passar dig

Ladda ner appen