”Viktigt att satsa men inte tappa själen på vägen”

fredag 7 juni 2019
jönköping_nyhet_800x400
  • Smådjurskliniken Jönköping

I oktober flyttar Evidensia Smådjurskliniken Jönköping till nya lokaler då de befintliga ska rivas. Klinikchef Tomas Bolin berättar om utvecklingen som flytten ger, men även vad som inte kommer att förändras.

Att klinikens spännande framtid väntar runt hörnet är tydligt när Tomas målande presenterar vad som komma skall. Med flytten är det dags att ta nästa steg och byta till lokaler som lever upp till bilden av den moderna djursjukvårdsklinik man är.

– Nu kan vi renodla vår nisch att vara en välkomnande liten klinik, med det stora sjukhusets kompetens. Vi är till exempel de enda i regionen som utför kastrering via laparoskopi, titthålsoperation, vilket är mindre smärtsamt för patienten. Det visar att i vår lilla personalstyrka ryms mycket kunskap, säger han.

Tomas stora engagemang och stolthet sträcker sig längre än glädjen över den förestående flytten. Värmen han hyser för medarbetarna, patienterna och djurägarna ger en stark vilja att den nya kostymen ska spegla verksamheten bättre för att kliniken och dess besökare faktiskt är värda det. En fräsch miljö som andas hög kvalitet ger bättre möjligheter att jobba top of the line, som Tomas uttrycker det.

Kommit långt med personlighet

Även om flytten förstås spelar stor roll för utvecklingen, understryker klinikchefen att grundfundamentet alltid behöver vara personligt bemötande och kompetens.

– Med de nuvarande lokalerna har vi inte haft något gratis. Att djurägarna valt Smådjurskliniken kan vi tacka vårt goda rykte och skickliga personal för. Till oss har man absolut inte kommit för ytans skull, menar Tomas.

– Fördelen med att vara en klinik gör att vi har mer tid för patienten. Ett sjukhus kan sakna den intimiteten, därför har vi inga ambitioner att växa så mycket. Det är viktigt att satsa, men inte tappa själen på vägen, fortsätter han.

Ännu mer välkomnande miljö

Ur geografisk synvinkel kommer läget bli mer centralt än tidigare. Genom att förflytta sig söderut till Ljungarum når kliniken även boende på Vätterns östra sida.

– Vi har alltid värnat om idén att vara ”närmre och varmare”. Med flytten kan vi renodla det ytterligare genom att bli tillgängliga för ännu fler, förklarar Tomas.

Arbetet i de dubbelt så stora lokalerna pågår för fullt, här växer den nya Smådjurskliniken fram på 1 100 kvm. Det som rivits ned efter föregående hyresgäster har satts upp på nytt, anpassat till klinikens krav och önskemål.

Större ytor innebär ett genomtänkt flöde för hela besöksupplevelsen samt ger ännu mer välkomnande miljö. Man har målsättningen att bli ”catfriendly” med egna vänt- och undersökningsrum för kattpatienter, vilket tilltalar kattägare. Men det är inte bara katterna som ska känna sig bekväma, viss specialanpassning görs för att vara extra gästvänliga för oroliga djur. Produktutbudet bestående av foder, hygienartiklar och andra tillbehör kommer växa markant genom en utökad, stor butiksyta.

Ny utrustning för större ambitioner

I samband med flytten byts så gott som all klinisk utrustning ut och till de större investeringarna hör en CT-röntgen. Kliniken har sedan starten varit stora inom segmenten ortopedi och kirurgi, med den nya röntgen kan Smådjurskliniken lägga ytterligare vikt på bilddiagnostik och ultraljud, berättar Tomas.

Nysatsningar görs inom flera behandlingsområden. Kliniken satsar på tand och förutom ett nyrekryterat tandvårdsteam införskaffas utrustning som kommer innebära en regional frontposition på området. Från basala tandbehandlingar höjs ribban till ingrepp som rotfyllningar och käkkirurgi.

Och Tomas har fler exempel:

– Vi kommer bli starkare inom hudsegmentet genom att utveckla oss vidare inom dermatologi. För att addera högkvalitativ rehabilitering till vården blir rehabavdelningen med vår sjukgymnast topputrustad med bland annat helt ny vattentrask, löpband i vatten.

Känner sig som hemma

Labradoren Gustav 3 år, är en flitig besökare på Smådjurskliniken. Förutom åkommor som kennelhosta och fukteksem har han tre operationer i bagaget. Matte Karin Wibring berättar:

– Vid sex månaders ålder började Gustav halta. Röntgen visade ett ledfel i vänster armbåge och han opererades med efterföljande rehab. Under rehabiliteringen gick hältan över till höger ben, men trots såväl operation som rehab blev det inte bättre. Vid återbesöket beslutades om ännu en operation, vilket skedde i höstas. Efter lång rehab är Gustav äntligen helt bra!

En utdragen process, men ändå älskar Gustav att besöka kliniken. Han känner personalen, och de känner honom. I receptionen belönas han med glada tillrop i form av ”Kommer du idag, Gustav!” och en liten godsak.

– Vi vet att vi alltid kan ringa för snabb hjälp. Dessutom är det positivt att få rehab, vilket ju inte är en självklarhet, tycker Karin.

Flytten ser hon också som positiv då det genererar fräschare lokaler, modern rehab och ännu bättre röntgenutrustning. Man vet ju aldrig när det är dags igen…

– Idag har vi kliniken på gångavstånd, sedan blir det 7 kilometer längre bort, men det är inga problem när omhändertagandet är så bra.

Fortfarande öppet för alla tassar

Trots tydliga skillnader försäkrar Tomas att omtanken och den varma familjekänslan består även innanför de nya dörrarna, Gustav behöver inte oroa sig.

– Djurägarna kan vara trygga i att vi håller fast vid det som redan är bra, fast med mer resurser. Det ska kännas att vi bryr oss. Kombinationen hög kompetens och värme gör oss förhoppningsvis till det naturliga förstavalet.

– Vi fortsätter kalla oss ”Tassa in-kliniken” där alla är välkomna. Det kommer alltid vara kärnan i verksamheten hur mycket vi än satsar, avslutar han.