Ulrika säkrar tillväxten hos Veterinärhuset Sundsvall

tisdag 8 september 2020
katt

För att få avkommor från sin hund eller katt kan det ibland krävas extra hjälp. På Evidensia finns stor kunskap om reproduktion, hos Veterinärhuset i Sundsvall är kompetensen inom området extra hög från september då Ulrika Hermansson anslutit till kliniken.

En veterinär med titeln Diplomate har internationell specialistkompetens inom ett ämnesområde. Utbildningen som även innefattar forskningsstudier är omfattande med en examination med mycket högt ställda krav.

Ulrika Hermansson är Diplomate ECAR (European College of Animal Reproduction) vilket gör henne till europeisk specialist i husdjursreproduktion, med subspecialitet hund och katt. Efter att ha doktorerat vid SLU – Sveriges lantbruksuniversitet – fick Ulrika sin doktorsexamen 2006 då hon disputerade i ämnet smådjursreproduktion och kan därmed även titulera sig veterinärmedicine doktor.

Utöver det redan nämnda innehar Ulrika AI-kompetens (artificiell insemination) för hund samt katt, besitter specialistkompetens i hundens och kattens reproduktionssjukdomar plus att hon är smådjursspecialist. Med omfattningen på sina studier och forskning finns det inte mycket Ulrika inte vet om tillblivelsen av valpar och kattungar – något hon därtill praktiserar privat med egen burmakattuppfödning.

Tar med kompetensen norrut

Från den 1 september är det Veterinärhuset Sundsvall Evidensia med patienter som tar del av hennes kunskap och engagemang.

– Reproduktion är ett stort ämne som innefattar allt från parning, dräktighet, förlossning och vård av de nyfödda till fertilitetsutredningar, inseminationer, spermaexporter och hjälp med att hitta optimal dag för parning eller insemination. I ämnet ingår också sjukdomar i reproduktionsorganen, som till exempel livmoderproblem och sjukdomar i prostatan, berättar Ulrika.

Både uppfödare och vanliga djurägare kan vända sig till Ulrika för vägledning.

– Det finns flera åtgärder att ta till. Exempelvis med provtagning hos tiken som ska visa vilken dag som är bäst för parning, vilket jag tidigare nämnde. Då tar man dels ett prov från vagina (vaginal cytologi) samt genom att mäta halten av hormonet progesteron i blodet. Vid spermaprovtagning går det att utröna kvaliteten på spermierna och med inseminationer befruktar vi på artificiell väg. Hos oss ska möjligheten finnas till färska och kylda inseminationer med endoskop, vilket innebär att vi inseminerar i livmodern. Det ger högre dräktighetsprocent jämfört med när sperman deponeras vaginalt. Tanken är dessutom att erbjuda kylda spermatransporter.

Hos Veterinärhuset ser Ulrika både fram emot att vara den drivande parten i utredningar och ingrepp samt stå vid sidan av och ge rådgivning till kollegorna.

– Eftersom många sällskapsdjur drabbas av sjukdomar i reproduktionsorganen kommer vi föra diskussioner hur man på bästa sätt värnar om bibehållen fortplantningsförmåga, men också hur vi hanterar exempelvis prostataproblem som kan vara livshotande. Jag hoppar in där jag kan bidra, som vid akuta förlossningar.

Återkomst som ger tillväxt

När Ulrika nu går in genom Veterinärhusets dörrar är det långt ifrån första gången, hon var en av fyra veterinärer som startade kliniken 2009. Sedan dess har Ulrika arbetat på flera djurkliniker och djursjukhus på andra orter, men 2020 var det dags att återvända till hemorten igen.

Med den återkomsten säkrar hon såväl kompetenstillväxten hos Veterinärhuset som möjligheten för fler hundar och katter att se dagens ljus i södra Norrland.

Hej Dajana Katanic, klinikchef på Veterinärhuset Sundsvall Evidensia – hur känns det att få en Diplomate till veterinärteamet?

Det känns verkligen fantastiskt att kunna få upp en sådan specialistkompetens till oss i Sundsvall. När Ulrika tog kontakt kom vi fram till att det skulle vara roligt att erbjuda detta även norrut. Hon kan dela med sig av sina erfarenheter till våra andra veterinärer och uppbyggnaden av reproduktionsdelen ska bli jättespännande. Utöver satsningen ska Ulrika arbeta med andra saker på kliniken, men tanken är att hennes jobb till största delen kommer bestå av detta.

Hur ska djurägarna i Sundsvall med omnejd märka klinikens nya tillgång?

Vi har pratat om att hålla utbildningar för djurägare och branschkollegor, använda oss av Ulrikas stora kontaktnät och synliggöra Veterinärhusets satsning i sociala medier. Sedan ska våra remittenter förstås bli informerade om att det från och med nu är oss de ska vända sig till för reproduktionsbiten!