Evidensias nutritionsansvariga veterinär: Rätt kost kan förhindra övervikt och andra sjukdomar
- Övervikt eller fetma är den vanligaste nutritionsrelaterade sjukdomen hos husdjur, säger Mirjami Mattila. Kombinationen att de ätit för mycket, eller fått fel typ av kost tillsammans med för lite motion har lett till övervikten. Maten spelar även en jättestor roll för djur med mag-tarmproblem, hundar och katter med hudproblem kan ha reagerat allergiskt på något i kosten, likaså lever njursjuka katter längre och mår bättre när de äter specialanpassat foder. Vi kan inte hjälpa dessa patienter på ett optimalt sätt och förhindra att deras sjukdomar förvärras om vi inte ser över kosthållningen.
Mirjami erbjuder därför sitt stöd till Evidensias patienter som behöver hjälp med en justerad kosthållning. När djuret fått en diagnos av sin vanliga veterinär kan denna remittera vidare till Mirjami för onlinekonsultation där hon ger skräddarsydda kostrekommendationer utifrån hundens eller kattens behov.
Många djur väger för mycket
Om vi fokuserar på vikt så är situationen för våra djur, precis som för många människor, att de blir allt överviktigare. Där är Mirjami rak på sak:- Runt 50% räknas som överviktiga. De flesta av hundarna väger lite för mycket, medan en mindre andel är kraftigt överviktiga. Tyvärr så hör de tjocka katterna till vanligheterna då större delen av de svenska katterna är kastrerade. Kastreringen gör att kattens ämnesomsättning saktar ner och de behöver mindre energi än tidigare. Samtidigt ökar ofta aptiten och om det också är en innekatt som inte aktiveras tillräckligt mycket lägger de snabbt på sig kilon. Ett halvår efter kastreringen brukar vi erbjuda en gratis viktkoll och redan då är det vanligt att katten hunnit bli överviktig om ägaren inte bytt till rätt typ av foder.
Övervikten upptäcks vid veterinärbesöket
- Det är tyvärr en ganska stor andel av djurägarna som inte söker hjälp för sitt djurs övervikt då de inte ser det som ett stort problem, fortsätter hon. I stället kanske hunden kommer in för att den haltar och då kan vi ta upp övervikten då en av de viktigaste delarna i behandlingen av artros är viktkontroll. När djurägaren förstår hur övervikt påverkar hundens tillstånd kan vi introducera hen till bra foder och ge annat stöd i bantandet av djuret. Vår personal hjälper gärna till genom att göra ett viktminskningsprogram.Har hunden redan blivit överviktig är rekommendationen alltid ett bantningsfoder. Börjar man begränsa mängden för fodersorten den ätit tidigare och ger 50% av vad foderpåsen rekommenderar så får hunden också bara hälften av alla vitaminer och mineraler, då finns det en risk att den inte får tillräckligt mycket av de livsnödvändiga näringsämnena. Det är inte heller etiskt att ge så lite mat till en hund då den blir konstant hungrig, menar Mirjami.
- Varför inte byta till ett foder i stället som hjälper hunden att känna sig mätt? Bantningsfodren innehåller mycket protein och fiber vilket ger en mättnadskänsla utan en massa kalorier. Vi vill göra förändringen så behaglig som möjligt, både för ägaren och djuret. Då brukar vi lyckas bäst.
Foder som är snälla för magen
Foderbyte ger önskad effekt olika snabbt. Hos patienter med akuta mag-tarmstörningar som behöver gå över till så kallad skonkost märks effekten fortast. Förut brukade Mirjami förespråka kokt fisk och ris men nu rekommenderar hon flera de färdiga gastrofodren då de är snälla mot magen och innehåller mycket nyttiga fibrer som hjälper balansen i tarmen. Dessutom smakar de gott. Det är inte farligt att ge kokt kyckling, kokt fisk och ris några dagar, men fortsätter man i flera veckor eller månader utan att balansera receptet med vitamin- och mineraltillskott finns risken att djuret inte får i sig alla sina viktiga näringsämnen.Köpt mat säkrare än djurägarens egna recept
Ska Mirjami ge några allmänna råd om kosten till katt- och hundägare står hon fast vid den färdiga djurmaten. Både torrfoder och blötfoder täcker alla djurens näringsmässiga behov.
- Hellre köpmat än att börja koka själv, då krävs ett ordentligt recept där man går igenom samtliga näringsämnen. Det är väldigt svårt som djurägare att gissa hur mycket kött, hur mycket fiber och vitaminer man ska ge. Fodren du kan köpa är absolut enklast och säkrast.
Nästan alla ger ju något lite extra till sina hundar utöver de vanliga kulorna och det betyder inte att dieten direkt blir obalanserad. Men om hälften av fodermängden börjar bytas ut mot något helt annat kan följden bli att hunden inte får i sig allt den behöver. Hunden ska inte bara äta kyckling för att den älskar det. Sedan finns det förstås hundar som absolut inte kan äta färdigt torr- eller blötfoder. Sådana patienter gör jag som nutritionist recept till, alltid med kokta ingredienser.
Variation inte överst på djurens önskelista
Många människor skulle aldrig vilja äta samma mat varje dag i flera år och där skiljer vi oss åt mot våra sällskapsdjur, hävdar Mirjami. De flesta hundar kräver ingen variation utan är jättenöjda med sitt foder och kan äta det under lång tid. Det finns även katter som gladeligen inte äter något annat. Vill djuret ha variation kan man till exempel variera mellan torrfoder och blötmat.Olika näringsbehov under kattens och hundens liv
Dock har hundar och katter skilda näringsbehov i olika stadier av livet. Valpfoder innehåller oftast mer energi och fett än vuxenfoder, samt mycket protein och balanserad mängd kalcium och fosfor som valpen behöver för musklerna och skelettet när den växer. Det finns en massa valpfoder att välja emellan och de som säljs i djuraffärer eller hos veterinärer är alla balanserade helfoder, det är tryggt att välja vilken sort som helst.- Övergången till vuxenfoder beror på flera faktorer. Katter kastreras ofta när de är cirka sex månader och då är rekommendationen att gå över till kastrationsfoder eller till foder för kastrerade kattungar så de inte drar på sig övervikten som jag pratade om innan. Utan kastration kan man vänta med att byta foder tills katten är runt 1 år. Hundar kastreras vanligtvis inte medan de växer och bör äta valpfoder tills de är nära sin vuxenstorlek. En liten ras bör ha uppnått det redan vid omkring 10 månader, mellanstora när de är cirka 1 år och de jättestora raserna vid 1,5 år eller närmare två års ålder.
När man väljer vuxenfoder är hundens aktivitetsnivå och fodrets energimängd det viktigaste. En lugn, inte jätteaktiv kastrerad hund och en hårt arbetande polishund kräver helt olika foder. Den vuxna hunden ska äta lagom mycket för att känna sig mätt, få tillräckligt med energi från fodret, men utan att bli överviktig.
Ge senioren lite extra stöd!
När djuret börjar bli gammalt fortsätter många djurägare med samma fodersort som tidigare tills hunden eller katten får någon sjukdom och då behöver byta, berättar Mirjami. Hon tycker att fler ska gå över till en seniorvariant av flera orsaker.- Seniorfodren har oftast lägre innehåll av fosfor för att minska belastningen på njurarna. Äldre hundar blir lugnare, går kortare promenader och kräver då mindre energi. Drar de på sig övervikt blir det en extra belastning för lederna. Seniorfodrens högre innehåll av antioxidanter, antiinflammatoriska fettsyror och andra näringsämnen ger nutritionellt stöd vid ledproblem. Vissa näringsämnen kan även motverka beteendeförändringar och förbättra hjärnans funktion hos det åldrande djuret.
Så sammanfattningen lyder: Det går att såväl förebygga som åtgärda ett flertal sjukdomar hos djur med hjälp av kosten. Det säkraste, enklaste sättet är att ge sin katt eller hund det färdiga fodret som finns i många olika varianter anpassade efter ålder och specifika behov. Har djuret väl insjuknat i någon åkomma som kan mildras med reglerad kost, tar Mirjami patienter på remiss från andra veterinärer för att stötta djurägaren.
Övervikt är en kombination av flera faktorer, förtydligar Mirjami, men vänder sig ändå till alla djurägare med några förmanande ord.
- Det finns väldigt få djur som kan öppna kylskåpet själva och ta vad de vill ha, oftast är det husse eller matte som ger sin hund lite ost eller annat som den inte behöver. I längden kan det kosta mer än vad det smakar.