Kejsarsnitt på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm räddade Supervixi

fredag 23 september 2022
Det kunde ha slutat illa, den där juninatten då fölet Supervixi kom till världen på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm. Men både den lilla kämpen och hennes mamma Astrid klarade kejsarsnittet, trots att oddsen kan vara låga. Supervixi (som betyder överleva på latin) har på sina få levnadsmånader visat att trots hennes skakiga start, så är hon långt ifrån uträknad. Nu har hon vunnit Örebro läns fölchampionat. 

Samtalet om en dystoki (svår förlossning) kom till Strömsholm mitt i natten. Stoet var redan på väg, en resa på 45 minuter, som är riskabel i det tillståndet. Men då den tillresta veterinären konstaterat att fölet fortfarande levde i magen bestämde man sig för att åka. När transporten rullade in på gårdsplanen var hästsjukhusets operationsteam redo med två veterinärer, en djursjukskötare samt djurvårdare. Arbetet med att hjälpa stoet och rädda fölet kunde börja. 

- En av de vanligaste komplikationerna vid en förlossning är att fölet fastnar och stoet inte lyckas krysta ut sin unge på egen hand. Då kommer en veterinär till hemmastallet för att försöka lösa problemet, men går inte det behöver beslut fattas om stoet klarar en resa till sjukhus. Vi tar ganska ofta emot pågående förlossningar där fölet redan avlidit för att det gått för lång tid. När det rör sig om denna typ av komplikationer är det tyvärr inte så vanligt att både sto och föl klarar sig, berättar Cecilia von Hausswolff, sjukhuschef på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm.

På Strömsholm gör man endast en handfull kejsarsnitt per år, hon förklarar varför:

- Prognosen för att göra kejsarsnitt ska vara god. Vi undviker ett kirurgiskt ingrepp på ett redan stressat sto om det inte finns medicinska skäl, och förutsättningarna för att kunna rädda fölungen ska se bra ut innan vi beslutar att öppna stoet. Kejsarsnitt är alltid lite riskabelt, det kan ändå bli så att man inte hinner få ut fölet, och att det dör av syrebrist. Dessutom riskerar stoet få skador under processen, eller att påfrestningen blir för stor. Just i detta fallet bestämdes det ganska tidigt att snitta då möjligheten till vaginal förlossning var utesluten – Supervixis huvud satt hårt fastkilat, utan möjlighet att rubba. Och den här gången hade vi tur, både hon och Astrid klarade sig alldeles utmärkt! 



Då Supervixi till en början med var i ganska dåligt skick och fick intensivbehandling stannade mor och dotter kvar för vård och observation i fem dagar. När det lilla fölet visade att hon var bortom all fara var det dags att åka hem. 

Men det visade sig att Supervixi, E. Untouchable, U. Astrid UE. Avec Couer*, skulle fortsätta gå från klarhet till klarhet. I början av september nåddes Specialisthästsjukhuset Strömsholm av nyheten att hon vunnit Swedish Warmblood Associations fölchampionat i Örebro län. Fölen slutbedöms för exteriör, gångarter och allmänt intryck. I exteriörmomentet ingår en bedömning av fölets typ, huvud, hals, bål och extremiteter medan det allmänna intrycket är domarens totala intryck, bland annat utstrålning, harmoni och typ. Supervixi fick fina betyg som räckte hela vägen fram till utmärkelsen där kommentarerna från domarna löd ”harmonisk, välutvecklad och korrekt”. Utöver championatet har hon också vunnit Eklunda Open som bästa hoppföl.

Fölets skakiga start har förvandlats till triumf och vi väntar med spänning på hur hon låter tala om sig härnäst. Supervixi är verkligen att räkna med!

*  I en hästs stamtavla står E för pappans namn, U för mammans och UE för namnet på morfadern.