Följ med bakom kulisserna på tovklippning

onsdag 10 juni 2020
tovklippning-katt-5

Frida Thorsell är chefsveterinär på Djursjukhuset Västerort i Spånga utanför Stockholm. Hon träffar ofta kattägare vars katter har problem med tovor i pälsen.

Jag träffar Frida i ett personalrum på Västerorts Djursjukhus i juni. Just nu är det högsäsong för rakning utav katter, även kallat lejonklippning. Jag passade på att ställa några frågor till Frida innan det var dags för main coonen Keyla, 5 år, att få hjälp med besvärliga tovor.

Frida, vilken är den främsta anledningen till att kattägare söker hjälp med klippning?

De kattägare som kommer till oss har kattens välmående i åtanke när de söker hjälp. Tovor är ofta smärtsamt och obehagligt för katten, eftersom pälsen kan filta sig till stora tovor som orsakar dragningar i huden. Semilånghåriga och långhåriga katter behöver ofta hjälp med regelbunden pälsvård av sin ägare för att hålla pälsen i bra skick.

Varför får vissa katter tovor?

En del katter kan av olika anledningar ha svårt att själva sköta putsningen av sin päls och då kan tovor uppstå. Det kan exempelvis bero på att katten inte accepterar pälsvård så att ägaren har svårt att borsta och reda ut tovor som uppstår. Det kan också bero på olika sjukdomstillstånd, tex smärta i munhålan, smärta i leder och ett nedsatt allmäntillstånd. Katter med en tät, ullig pälskvalitet är mer benägna att få problem.

Hur vet jag om jag behöver raka min katt?

Vi rekommenderar inte att raka katter i förebyggande syfte om den normalt sett inte har problem, då tät underull isolerar både mot värme och kyla. Om katten får tovor som du inte kan borsta ur kan rakning ibland vara den enda lösningen. Om du vet med dig att katten får återkommande problem, exempelvis under den varma årstiden för att den är ute mer, då kan du raka den i förebyggande syfte för att undvika problem med smärtsamma tovor.

Finns det olika klippstilar?

Hur katten ska klippas diskuteras i samråd med ägaren, man utgår från var problemen sitter. En så kallad lejonklippning är vanlig, då rakar man hela kroppen men behåller de områden som vanligen inte får tovor: huvud, ben och svans.

Kan katter få hotspots (värmeeksem) som hundar får?

Katter brukar inte drabbas av de fuktande eksem som är relativt vanliga hos hundar, men under tovor som har filtat sig nära huden kan eksem uppstå på grund av att huden inte kan luftas normalt. Dessa problem försvinner vanligen inom ett par dagar när man har rakat det utsatta området.

Hur lång tid tar en rakning?

Det är väldigt individuellt, upp till en timme för själva rakningen är inte ovanligt för en lejonklippning. Vissa tovor sitter väldigt nära huden så man behöver vara försiktig för att inte skada huden i känsliga områden, särskilt partier där det finns mycket veck, exempelvis vid armhålorna.

Hur går det till?

Redan vid bokning så diskuteras den enskilda kattens behov, om det är en hel lejonklippning eller endast enstaka tovor som behöver åtgärdas. Enstaka tovor går ofta bra att raka bort på katt i vaket tillstånd medan mer omfattande tovrakning och lejonklippning kräver sedering (lugnande medicin) då rakmaskinen låter och det kan ta upp till en timme att genomföra rakningen.

Om det krävs lugnande så sker intaget på morgonen, då kattägaren tillsammans med katten får träffa en veterinär som ställer frågor gällande kattens hälsa, väger katten samt lyssnar på hjärta och lungor.

Under dagen får katten sitta i en separat kattavdelning, för att undvika stress i en för katten ny och ovan miljö. Själva rakningen anpassas utefter kattens behov och hänsyn tas till kattens hälsostatus och ålder, katten får syrgas under hela processen samt övervakas noga med monitor och av personal. Rakningen genomförs av en sköterska och efteråt får katten en spruta med uppvaknande medel. De flesta katter kan gå hem ungefär två timmar efter att de vaknat (enstaka äldre eller sjuka katter kan behöva stanna kvar lite längre).