Vad är Fear Free?
Fear Free-programmet är utvecklat av experter inom beteende, medicin och hantering. Syftet är att minimera negativa upplevelser för hundar och katter i samband med veterinärbesök.
Fear Free-certifiering
Fear Free-certifieringen av djursjukvårdsanställda består av en utbildning i flera steg med målsättningen att djur inte ska känna någon ängslan alls vid vårdtillfället. På Norrtälje Veterinärklinik Evidensia är vi fler som är Fear Free-certifierade på nivå 1.
Miljö full av intryck skapar oro
Miljön på djurkliniken är full av påfrestande intryck. Djuret översköljs av dofter, möter människor och andra djur den inte känner plus att lokalerna är okända med främmande ljud. Denna storm av känslointryck följs av själva undersökningen eller behandlingen där djuret blir hanterad av främmande människor, vilket kan uppfattas som skrämmande.
Inom Fear Free är målet att bli medveten om och arbeta för att minska den negativa effekten som dessa upplevelser kan ha på ditt djur.
Hur märker jag om mitt djur är stressat?
För att enklast se om ditt djur är stressat kan du som djurägare titta efter tecken i form av kroppsspråk och ljud. Vanliga tecken är:
- Snabbare andning
- Hukande kroppsspråk
- Skakningar
- Stirrande blick
- Jamande/skällande
- Undviker kontakt
- Svårighet att koppla av eller vara stilla
Djur kan också påverkas av andra, både genom beteende och lukter, om något djur är oroligt i väntrummet kan oron sprida sig till de andra väntande patienterna.
Tillsammans hjälps vi åt
Ett veterinärbesök ska vara så positivt som möjligt för ditt djur. Tillsammans hjälps vi åt att tolka ditt djurs signaler och anpassar hantering och undersökningar efter grad av rädsla, oro och stress.
Utöver att anpassa miljön kan du och vi påverka ditt djurs reaktioner vid besöket genom att till exempel:
- Belöna - ge godis vid bland annat vägning, när ditt djur kliver upp på bordet och efter undersökning
- Distrahera – med godis/leksak innan, under och efter
Lugna veterinärbesök börjar hemma
Ett veterinärbesök utan stress startar redan hemma vid förberedelserna för att åka in. I många fall inleds den negativa spiralen när katten till exempel är rädd för sin transportbur eller hunden uppvisar nervositet i bilen. Stresspåslaget är då högt när djuret kommer till kliniken. Därför är det viktigt att du tränar ditt djur att transporteras och försöka underlätta resandet om möjligt.
För att avdramatisera veterinärundersökningar kan du även i hemmiljön kontinuerligt träna på hantering som:
- Lyfta tassar
- Titta i öronen
- Undersöka tänderna
- Bli fasthållen för blodprov
- Ligga på sidan uppe på ett bord
Är djuret van vid dessa hanteringsövningar och får belöning i form av uppskattat godis så kan klinikvistelsen avdramatiseras.
Fler sätt att förbereda
- När du bokar tid
När du bokar en veterinärtid eller registrerar dig i receptionen vid ankomst är det viktigt att du informerar om att ditt djur är stressat inför veterinärbesöket. Berätta gärna om din hund helst väntar i bilen, eller om din katt är stressad i buren och därför snabbt behöver komma in på ett undersökningsrum. - Miljöträning hos oss
Du och ditt djur är välkomna att besöka kliniken utan att träffa veterinär. Ni kan enbart sitta i väntrummet och titta i butiken medan hunden får äta något gott och undersöka miljön. Det ökar de positiva erfarenheterna. - Receptbelagda preparat och feromoner (doftämnen)
Ibland behövs hjälp av medicinering med receptbelagda ångestdämpande preparat för att underlätta veterinärbesöken och idag finns det flera alternativ. De kan ges inför eller under besöket, ibland både och. Det finns även produkter med feromoner (doftämnen) som Adaptil och Feliway som kan ge lugnande effekt vid transport samt på plats. Meddela oss om du tror att detta är aktuellt för ditt djur. - Fasta
Vi rekommenderar att ditt djur kommer fastat då det gör att ditt djur är mer mottaglig för belöning med godis. I de flesta fall är det lämpligt att låta djuret fasta 3-4 timmar innan besöket. Valpar och kattungar bör dock inte fasta. Fråga oss om du är osäker på vad som gäller. - Ta med saker djuret tycker om
Ta med dig något som ditt djur tycker om att äta eller leka med till veterinärbesöket. Det kan till exempel vara favoritfilten, favoritgodiset och/eller favoritleksaken. Vid behov, ta även med hundens egen munkorg.
Våra öppettider
Klinik och butik
-
Måndag08:00 - 17:00
-
Tisdag08:00 - 17:00
-
Onsdag08:00 - 17:00
-
Torsdag08:00 - 17:00
-
Fredag08:00 - 17:00
-
LördagStängt
-
SöndagStängt
Akutvård
-
Måndag08:00 - 17:00
-
Tisdag08:00 - 17:00
-
Onsdag08:00 - 17:00
-
Torsdag08:00 - 17:00
-
Fredag08:00 - 17:00
-
LördagStängt
-
SöndagStängt