Årets bästa dagar! 20% rabatt på allt i butiken Evidensia-dagarna 25-28/4.

Flemming ser till att hästarna mår bra under tävlingshelgen

tisdag 11 juni 2019
flemming_800x400
  • Hästsjukhuset Stav
  • Specialisthästsjukhuset Strömsholm

Flemming Winberg är en av Evidensias tävlingsveterinärer på Longines Global Champions Tour Stockholm & Stockholm Horse Week. Opåverkad av glamour, stora prissummor och nerviga tävlingsdeltagare jobbar han precis som vanligt, med hästens bästa för ögonen.

Flemming har varit veterinär sedan 1984. Under många verksamma år på Specialisthästsjukhuset Helsingborg blev han en känd veterinärprofil genom många publikationer och föreläsningar om artroskopi, titthålskirurgi, samt ortopedi inom hästsjukvården. Sedan 2015 arbetar Flemming på Evidensia Hästsjukhuset Stav där han även är klinikchef.

Mellan 2003-2007 var Flemming landslagsveterinär för Fälttävlanslandslaget, har varit på plats under Falsterbo Horse show 5 gånger, Gothenburg Horse Show de senaste 4 åren och under EM i ridsport 2017. Han är med andra ord ingen gröngöling i sammanhanget!

Veterinärbesiktningen först ut

Longines Global Champions Tour Stockholm & Stockholm Horse Week pågår mellan 13-16 juni 2019. Tävlingarna börjar på torsdagen, men redan på tisdagen står Flemming och de andra veterinärerna redo för veterinärbesiktningar när hästarna anländer.

En veterinärbesiktning görs för att konstatera att hästen mår bra, fungerar och är i tävlingsbart skick. Besiktningen består i stora drag på att observera hästen i rörelse när den skrittar och travar. För hopphästar som tävlar flera dagar i rad under större tävlingar gör man extrabesiktningar med vissa intervaller. Förändras hästens status under tävlingens gång kan en åtgärd vara att den inte får fortsätta att delta.

I ryttarnas och hästarnas tjänst

Evidensias veterinärer är en dedikerad servicefunktion och support tillsammans med Longines Global Champion Tours egna veterinärteam som följer med på hela touren. Flemming verkar som stöd för ryttarna och utför behandlingar på uppdrag av dem och olika lagveterinärer. Vissa ryttare tar med sig egna veterinärer vid tävlingar av denna kaliber, men de andra har ofta nedskrivna instruktioner från sin veterinär hemma som de delger Flemming. Erfarenheten gör förstås att han känner sig säker på vad som ska göras eller inte, vid tveksamhet över vad behandlingen består i är det Flemmings eget omdöme som får råda.

Uppgifterna spänner från smått till stort. Resurser finns för att göra mer avancerade ingrepp på plats i form av exempelvis röntgen, ultraljud eller sy ihop små sårskador. Dock råder en enighet om att saker som hanteras lättare och ger bättre resultat utförda på klinik istället hänvisas dit. Ansvaret består även i att agera vid plötslig sjukdom eller olyckor och hästen behöver akutvård. I sådana fall står en djurambulans redo för transport till utsedd hästklinik där ett annat veterinärteam tar över.

– Förhoppningen är att även denna gång få göra så lite som möjligt – då mår hästarna bra, säger Flemming.  

Väntan framför dramatik

På frågan om hur arbetet som tävlingsveterinär skiljer sig åt från det vanliga jobbet på hästsjukhuset svarar Flemming med ett skratt:

– Det är väldigt mycket väntande och väldigt lite drama.

Han beskriver dagarna som fyllda av väntan då han cirkulerar runt i stallarna och kollar läget, finns något som ger upphov till oro lugnar han och hjälper.

Trots att det är stora tävlingar, och många hästar involverade, lyser ändå dramatiken för det mesta med sin frånvaro.

– Jag är faktiskt lyckligt förskonad från de mest dramatiska fallen, berättar Flemming. Någon gång har en häst blivit akut halt inne på banan. Ekipage går omkull, men då är det vanligare att ryttaren blir skadad. Väldigt få saker händer, men inträffar det så hanteras det snabbt och professionellt av vana skötare, banfunktionärer och veterinärer.

När någon häst går omkull, medger han dock att pulsen går upp under några sekunder.

–  Då ställer man sig i beredskapsläge att gå in, men gör inget drastiskt. Det alla avvaktar är om häst och ryttare reser sig eller blir liggande. Även om det till synes ser illa ut reser sig hästen oftast snabbt upp.

Ständigt förberedd

Även om det finns luckor för att följa själva tävlingarna så är Flemmings engagemang lågt. Han följer dem med ett öga, fokus ligger istället på att hjälpa och förvissa sig om att hästarna mår bra. Det som pockar på uppmärksamhet i hans medvetande är frågorna Vad händer? Funkar allt? Är det något på gång?

– Jag är ständigt förberedd på att gripa in.