Sveriges första ISELP-certifierade veterinär

måndag 13 februari 2017
christian-pedersen-iselp

Hälta är en av de vanligaste orsakerna till att hästägare söker veterinärhjälp. Problemet kan ha en mängd olika orsaker och ofta är hältutredningen ett detektivarbete som kräver både kompetens och erfarenhet.

ISELP är en internationell organisation som jobbar för att sprida senaste vetenskapen inom klinisk diagnostik, bilddiagnostik och behandling av hälta på sporthästar. Hästveterinär Christian Pedersen från Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg har som första hästveterinär i Sverige lyckats få ISELP-certifiering efter att nyligen ha klarat examen.

Certifieringen är en specialisering inom ortopedi på häst, vilket betyder sjukdomar i hästens rörelseapparat. Det finns cirka 1000 hästveterinärer från hela världen med intresse för ortopedi som är medlemmar i ISELP, men bara ett 40-tal som har klarat examen.

”Medlemskapet och certifieringen inom ISELP höjer nivån för hältdiagnostiken vid Evidensia Specialisthästsjukhuset i Helsingborg och det kommer framöver att betyda mer precis diagnostik och därmed bättre förutsättningar för lyckad behandling och förebyggande av skador på hästens rörelseapparat”, säger Karolina Dahlkvist, affärsområdeschef för häst inom Evidensia Djursjukvård.

Utbildningen består av åtta intensiva tredagars kurser i USA, Kanada och runt om i Europa. Christian har arbetat fram mot denna certifiering de senaste fyra åren. Kurserna avslutas med en mycket omfattande examen över två dagar, som inkluderar en teoretisk del, fyra olika typer av bilddiagnostik, videodiagnostik av prestationsnedsatta hästar samt en praktisk del med ultraljudsscanning av hästens rörelseapparat. Dessutom ska egna fall presenteras och vetenskapliga artiklar bedömas.

Ytterligare fem veterinärer inom Evidensia som är medlemmar i ISELP och under pågående utbildning: Katja Gustavsen, Ellen Law och Line Greve på Specialisthästsjukhuset Helsingborg, Ulrika Norell på Specialisthästsjukhuset Strömsholm och Karin Lannér på Hästkliniken Gävle.