Hästen Ægir får hjälp av Evidensias unika möjligheter

fredag 13 oktober 2017
Ægir_i djurens tjänst
  • ct-scanning
  • häst
  • röntgen
I nästa veckas avsnitt av ”I Djurens Tjänst” får vi följa hästen Ægir som ska CT-scannas. Vi får också se varför det i vissa fall är ett ganska omfattande äventyr som ställer höga krav på personal och utrustning.

Redan tidigare i säsongen fick vi stifta bekantskap med hästen Ægir. Han fick då hjälp med en låsning i ryggen av en mycket duktig hästfysioterapeut, Lars Jeppson. Men undersöktes också med det avancerade systemet för hältutredning som kallas Q-horse.

Ægir med Q-horse sensorer från ett tidigare avsnitt.

Den här gången har han haft problem med öronen och ägare Emma vill veta om det bara varit en besvärlig öroninflammation eller något värre.
Som tur är kan Evidensia erbjuda ytterligare ett unikt och minst sagt högteknologiskt hjälpmedel, CT-scanning (datortomografi).

Storleken ställer krav på utrustningen.

I programmet kommer du få följa fallet från start till mål. När hästen scannas kan det ofta räcka med att den står sederad med huvudet på ett stöd. Men ibland måste hästen sövas helt och det ställer ytterligare krav. Både på personal men också lokaler och utrustning eftersom en häst är stor och tung jämfört med till exempel en människa.

Narkosen kan också innebära risker. Veterinär Frederick Willett berättar,

– När Ægir ska vakna är ett kritiskt och farligt skede. Det är en stor och tung häst och måste ha vilat tillräckligt för att de starka narkoserna gått ur kroppen. Annars kan han ramla och skada sig.

En CT återger den komplexa skallen med 3D-modeller

Bilder blir exakta och visar alla plan i 3D.

Hos Evidensia erbjuder vi CT-Scanner för hästar på två platser, i Helsingborg och Strömsholm.
Hästens skalle har en mycket komplex anatomi.  Genom att ge detaljerade 3-dimensionella bilder är CT absolut överlägsen vanlig röntgen för till exempel diagnostik av tandproblem och andra åkommor i skallen.

Hur det går för Ægir och de andra i ”I Djurens Tjänst” ser du på mon-tors 19:30 i TV3 och Viafree.
Avsnittet med Ægir sänds på Onsdag den 18 oktober.