Alla hästar har parasiter men alla parasiter gör inte hästen sjuk. För att undvika att hästen blir sjuk är det viktigt med betesplanering och -hygien samt goda rutiner för kontroll av parasitbörda.
Parasitrelaterade problem är framför allt kolik, diarré och avmagring. Vissa parasitangrepp kan ge bestående skador varför det är viktigt att ha kontinuerlig kontroll över hur hästens parasitbörda ser ut. Dessutom kan överdrivet användande av avmaskningsmedel kan leda till resistens hos parasiterna, och från och med hösten 2007 är därför alla avmaskningsmedel receptbelagda och används endast om hästen har påvisad hög parasitbörda eller vid förekomst av bandmask eller stor blodmask.
Små besättningar av vuxna hästar med god tillgång på beteshagar behöver ofta ej avmaskas alls. Föl och åringar skall däremot avmaskas regelbundet!
Några vanliga inälvsparasiter hos häst är stora blodmasken, lilla blodmasken, bandmask och spolmask.
Den lilla blodmasken finns alltid hos hästen i viss mängd och ställer inte till problem när de är få. Generell rekommendation för avmaskning för lilla blodmasken är när EPG (egg per gram) överstiger 200.
Avmaskning mot stor blodmask samt bandmask ska ske vid förekomst, oavsett mängd.
Rutinmässig avmaskning mot styngflugans larver rekommenderas inte.
Optimala tidpunkter för träckprovstagning är under våren (april-maj) och på hösten (september-oktober). Provtagningen på våren är allra viktigast. Kom ihåg att minst en gång om året, helst på våren, analysera även för stor blodmask och bandmask, analyser som ofta inte ingår i de vanliga träckprovspaketen. Det är också viktigt att följa upp en avmaskning med ett träckprov för att se om avmaskningen har fungerat, detta görs vid olika tidpunkter beroende på vilket avmaskningsmedel som har använts. Kontakta oss gärna för diskussion gällande detta.
För information om vilka avmaskningspreparat som kan användas till dräktiga och digivande ston hänvisar vi till FASS.