Vaccination häst

Smittsamma sjukdomar kan sprida sig snabbt genom att vi förflyttar våra hästar i större omfattning idag än tidigare. Vaccinering är ett av de bästa skydden du kan ge din häst för att skydda den mot vissa sjukdomar och i dag finns det både effektiva och moderna vacciner som fungerar utmärkt.

När man injicerar ett vaccin reagerar hästens kropp genom att utveckla antikroppar mot det injicerade ämnet. Ofta behöver man vaccinera med täta intervall initialt så att hästen kommer upp i tillräckligt hög antikroppsnivå för att bli immun (s k grundvaccination). Efter grundvaccineringen ger man regelbundna boosterdoser  för att bibehålla skyddet.

Det är viktigt att rekommendationer för grundvaccinering och påfyllnad följs, annars behöver man göra om grundvaccineringen för optimalt skydd. 

Föl får sitt skydd via sin mammas råmjölk och bör inte vaccineras före 5 - 6 månaders ålder. Först vid den tidpunkten kan ett föl börja bilda egna antikroppar efter en vaccinering. Det är dock att rekommendera att stoet är ordentligt vaccinerat innan fölningen. Läs mer om Förbered inför fölningen | Evidensia

Vilka vacciner rekommenderas?

Stelkramp

Stelkramp är en allvarlig sjukdom som kan drabba alla hästar. Den orsakas av bakterien Clostridium tetani som finns i jorden och kan komma in i hästen via sårskador. Sjukdomen är ovanlig idag tack vare att majoriteten av våra hästar är vaccinerade. Vaccinet ger ett mycket gott skydd. Grundvaccination görs med två doser med 4 - 6 veckors mellanrum. Tredje dosen ges vanligen 6 - 12 månader senare och därefter ges boosterdos vartannat-vart tredje år (olika rekommendationer hos olika tillverkare). Vid vissa sjukdomstillfällen eller skador kan veterinären vilja vaccinera tätare, till exempel vid hovböld, kastrering och sårskador.

Hästinfluensa

Hästinfluensa orsakar stora problem vid utbrott eftersom den är mycket smittsam så många hästar i en besättning drabbas och verksamheten kan inte fortsätta som vanligt. I Sverige är de flesta hästar vaccinerade vilket bidragit till att vi inte har så många och allvarliga utbrott. 
Influensavaccin skyddar inte 100% mot sjukdom. En vaccinerad häst kan få symtom, men inte lika allvarliga.  Den kan ändå vara smittbärare och bör isoleras. Ovaccinerade hästar är mer smittsamma än vaccinerade.
Många tävlingsorganisationer kräver att din häst är vaccinerad mot hästinfluensa för att du ska få uppehålla dig på tävlingsplatsen. Samma regler gäller även hos många stallhyresvärdar. 


Grundvaccination görs med två doser med 4 - 6 veckors mellanrum. Tredje dosen ges 6 månader senare och därefter ges boosterdos årligen.


Tävlingsorganisationerna har strikta regler för hur hästarna ska vara vaccinerade för att kunna tävla. Kontrollera vad som gäller för just din organisation så att du har din häst rätt vaccinerad.

Kvarka

Kvarka är en allvarlig, smittsam infektion som orsakar hög feber och bölder. Den orsakar både stort lidande för drabbade hästar och kan leda till allvarlig, livshotande sjukdom, men leder också till stora avbrott i verksamhet med omfattande ekonomiska förluster. Kvarka sprids främst genom att en smittad häst kommer till besättningen. 
Nyligen har vi fått tillgång till ett vaccin mot kvarka som rekommenderas till hästar som träffar mycket andra hästar - till exempel tävlingshästar, hästar i inackorderings-, försäljnings- eller utbildningsstall. 

Vaccinerade hästar får inga eller lindrigare symtom, men smittan hindras inte helt, varför vaccination bör ses som ett bra komplement till övriga smittskyddsåtgärder.

Grundvaccination görs med två doser med 4 - 6 veckors mellanrum. Tredje dosen ges 6 månader senare och därefter ges boosterdos årligen. Vid ökad risk för smitta eller vid utbrott kan ytterligare vaccination stärka immunförsvaret. 

EHV 1 och 4

EHV-1 kan orsaka virusabort och det finns ett licensvaccin som ges till dräktiga ston för att minska risken för kastning.

Botulism

Botulism är en relativt ovanlig sjukdom men med mycket hög dödlighet – upp till 90 %. Vaccinering mot botulism ger ett gott skydd. Efter grundvaccinering, som innebär tre vaccineringar med en månads mellanrum, bör en årlig boosterdos utföras för att bibehålla gott skydd.

Biverkningar vid vaccination

Eftersom syftet med vaccination är att aktivera immunförsvaret leder vaccination till en reaktion i kroppen som kan påminna om sjukdomen vi vill vaccinera emot, fast i mycket lindrigare omfattning. Hästen kan bli lite dämpad och få lätt temperaturhöjning. Det förekommer också ömhet och svullnad i området där själva injektionen givits. Endast i undantagsfall förekommer mer allvarliga biverkningar. Risken för biverkningar varierar beroende på vilket vaccin som används. 

Ska min häst vila efter vaccination?

Vi rekommenderar att hästen får ta det lugnt några dagar efter vaccinationen. Den behöver oftast inte vila helt men undvik hård träning och var extra observant på hur hästen mår. 

Hästen får oftast inte starta i tävling innan det gått ett visst antal dagar efter vaccination, kontrollera gällande regler för din disciplin innan du anmäler.

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas