Ryggproblem häst

Ryggproblem i samband med  rörelsestörningar och ridproblem är vanligt förekommande.

Vanliga symtom är stel rygg, dåligt utvecklad ryggmuskulatur, inaktiva bakben, taktproblem, svårighet att fatta och hålla en rund tretaktig galopp. Det kan också vara så att  hästen protesterar vid ridning t ex genom att bocka, sänka ryggen eller bli istadig på annat sätt.

Bakgrunden till ryggproblem kan vara olika typer av skador i ryggen i såväl mjukdelar eller skelett. En häst som varit halt en tid kan också få ont i ryggen pga ändrat rörelsemönster och felbelastning. Det kan också vara så att felaktig träning eller en dåligt tillpassad sadel ger ryggont. Många gånger är det flera orsaker som ger upphov till ryggproblemen.

Arbetsgången vid ryggproblem inleds vanligen med en hältutredning med rörelsekontroll både på rakt och böjt spår som ofta kompletteras med ett ridprov. Samtidigt kollar vi att sadeln ligger bra på hästen. Ryggen palperas noga och ibland läggs diagnostiska bedövningar.  Vi använder oss också av röntgen, ultraljud och scintigrafi för att att komma fram till rätt diagnos.

Beroende på diagnos finns sen olika möjligheter att behandla ryggproblem t ex med lokal- eller allmänbehandling med antiinflammatoriska medel, kiropraktik, akupunktur, TENS, NMS, shockwave, operation etc.  Oavsett behandlingstyp behövs ett rehabiliteringsprogram efteråt för att på ett hållbart sätt träna upp och få tillbaka hästen till full funktion igen.

 

 

 

 

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas