Datortomografi DT för häst

DT - datortomografi, eller CT - computed tomography, är enkelt uttryckt en ultrasnabb röntgenmetod som ger 3D-bilder av de områden som undersöks. Vid undersökning med DT upptäcks skador i såväl mjukdelar som skelett och ledbrosk.

Våra specialisthästsjukhus Helsingborg och Strömsholm har båda DT-scanners (datortomografer) för hästar. Dessa scanners är världsunika genom att vara de största i sitt slag som finns att tillgå för häst. Detta ger oss helt unika möjligheter till diagnostik, bedömning och riktad behandling av en hel rad olika sjukdomar. DT-scannern kan användas för undersökning både på stående och sövd häst. Anläggningens konstruktion i kombination med scannerns diameter gör att vi snabbt och säkert kan ställa diagnoser som hittills varit svåra eller osäkra.

DT på stående häst

På stående häst scannas hästens huvud. Den komplicerade anatomin i skallen är mycket svårbedömd med vanlig röntgenteknik och därför är DT-scannern mycket användbar bland annat vid något av följande problem:
•    Tand- och bihåleproblem
•    ”Head shaking”
•    Käkledsproblem
•    Misstanke om tumör i huvudet

DT på sövd häst

På sövd häst kan vi undersöka stora delar av hästen tredimensionellt. Våra specialisthästsjukhus är de enda sjukhusen i Sverige som kan göra 3D bilddiagnostik av hela halskotpelaren och hästens bakknä, höftleder och bäcken. Vi är ensamma i Europa om att kunna undersöka hela halskotpelaren, även på stora halvblodshästar. Denna undersökning är av stort värde för exempelvis ”wobblerhästar” eller hästar som misstänks ha problem med facettleder. Vidare är vi de enda hästsjukhusen i Norden som utför 3D-bilddiagnostik på bakknän. Här kan vi diagnosticera komplicerade mjukdelsskador i korsband och menisker, såväl som broskdefekter och skelettskador.

Hästar med följande problem kan undersökas genom DT i narkos (sövd häst):
•    Facettledsproblem i halskotpelaren (ridbarhetsproblem)
•    Neurologiska problem från halskotpelaren
•    Alla typer av hälta (exempelvis låga hältor/strålbenssyndrom/skador på djupa böjsenan/hälta från bakknän)
De överlägsna bilderna från DT-scannern gör många diagnostiska operationer onödiga. Där operation är nödvändigt ger de verklighetstrogna 3D-rekonstruktionerna av hästens inre ett ovärderligt verktyg inför planeringen av riktade avancerade kirurgiska ingrepp.
 

Inom Evidensia erbjuder vi även datortomografi för hund, katt och andra smådjur. 

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas