Avel och fölning

På Evidensias hästsjukhus och hästkliniker hjälper vi till med undersökningar som rör avel och fölning.

Gynekologisk undersökning sto

Vi kan hjälpa dig med gynekologisk undersökning av ditt sto både här hos oss på sjukhuset och hemma hos dig. Vår ambulerande veterinär kan komma ut till dig innan ditt sto ska betäckas för att se att allt är som det ska och för att undersöka var i brunstcykeln hon ligger.

Dräktighetskontroll

Efter betäckning kan vi undersöka ditt sto med hjälp av ultraljud för att se om hon är dräktig. Dräktighetsundersökning kan göras från dag 14-17 och bör följas upp med en andra undersökning på dag 40-45. Det är relativt vanligt med tvillingdräktigheter hos hästar och tvillingdräktighet går sällan fram till fölning.

Hälsokontroll för nyförlösta ston och nyfödda föl

Vi rekommenderar en hälsokontroll av nyförlösta ston och nyfödda föl cirka 12-24 timmar efter fölningen. Hälsokontrollen är alltid viktig, men bör absolut göras om stoet har varit sjuk eller läckt råmjölk innan fölningen, om stoet är oerfaret och orolig, om stoet tidigare haft sjuka föl, om fosterhinnorna ser onormala ut, om fölet är född för tidigt eller för sent enligt beräknat datum, om ägaren är oerfaren eller om någon osäkerhet finns ifall fölet har fått i sig tillräckligt med råmjölk.

Möjlighet att tidigt upptäcka problem och sätta in åtgärder i tid minskar markant risken för allvarlig sjukdom hos både sto och föl.

Vård på djursjukhuset

Ston med föl kommer inte i kontakt med övriga patienter på hästsjukhuset och utökade hygienrutiner tillämpas. Vi är mycket måna om att skapa en hygienisk, lugn, rofylld miljö för ston och föl.

 

Kliniker som erbjuder den här behandlingen

Var snäll och vänta medan klinikerna listas