Rätt vård och tålamod hjälpte Ladylike tillbaka

torsdag 28 februari 2019
ladylike_häst_800x400
  • Strömsholm

Stoet Ladylike kom in till Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm mitt i natten efter att ha suttit fast med bakbenet hängandes över en boxdörr. Följ historien om hennes långa väg tillbaka till fullt tillfrisknande.

När Ladylike hittades i stallet hade hon kraftiga sårskador och blödde rejält, men ägaren fick loss henne och lade ett tryckförband för att stoppa blödningen. Därefter följde snabb transport till sjukhuset.

Mirakulöst nog hade Ladylike inga akuta skelettskador och hasleden blev aldrig infekterad. På grund av smärtan och att hon var svag ställdes Ladylike i hängmatta med dropp och smärtlindring. När läget stabiliserats gjorde veterinärerna en närmare bedömning av hennes skador. Trots konstaterandet att skadan var omfattande fanns fortfarande en chans till att bli bra, även om det skulle ta lång tid.

Flera kontroller och återbesök

Ladylikes matte ville ge henne alla chanser till tillfrisknande så nu följde en tid av många bandagebyten, behandlingar med Versajet (ett kirurgiskt instrument för att ta bort icke livsduglig vävnad, bakterier och föroreningar från sår eller mjukdelsskador) och mediciner för smärtlindring.

Nästan tre veckor efter att hon kom in fick Ladylike äntligen åka hem. Dock kom hon tillbaka till Specialisthästsjukhuset flera gånger för att byta bandage och för kontroll av läkningsprocessen. Tre månader efter olyckan gjordes en hudtransplantation där hud från bringan användes för att inplanteras i såren. I samband med transplantationen fick Ladylike tillbringa ytterligare några dagar på Strömsholm innan hon kunde åka hem för vidare läkning, följt av flera återbesök under de kommande månaderna.

Den långa kampen gav resultat

Tio månader efter den ödesdigra olycksnatten var Ladylike på sitt sista återbesök. Veterinär och equiterapeut (en fysioterapeut specialiserad på hästar) gav då äntligen klartecken för igångsättning.

Rätt veterinärvård, rehabilitering och en djurägares kärlek till sitt djur hjälpte Ladylike tillbaka. Inte att förglömma Ladylike själv som varit en kämpe under alla dessa månader. Tiden läker alla sår.