Marlene ger energi till Evidensia

onsdag 22 mars 2023
Marlene Areskog är Evidensia Sveriges Country Medical Director och ytterst ansvarig för det veterinärmedicinska arbetet. Hon kan beskrivas som en djurälskare som kastar sig in i det mesta samtidigt, men framför allt för att vara en energisk profil inom svensk djursjukvård.

Som liten samlade Marlene på djur. Förutom familjens hundar och katter bodde dvärgpapegojor, salamandrar, sköldpaddor, hamstrar, kaniner och eremitkräftor inne på hennes rum. 

- Det liknade verkligen en djuraffär, men jag skötte dem bra så mina föräldrar klagade sällan, berättar hon.

Barndomsdrömmen var inte helt oväntat att bli veterinär eller marinbiolog då Marlene även närde en passion för havet. Hennes största akvatiska upplevelse skedde vid en dykning i Thailand. 

- När jag tittade ner hade jag en enorm valhaj under fötterna. Min första impuls var att följa efter, men ingen annan ville och man ska inte dyka ensam. Men det var riktigt coolt! 

Med vetskapen om svårigheten att komma in på Veterinärprogrammet började Marlene utbilda sig till marinbiolog. Men när hon ändå erbjöds en plats rådde inget tvivel om att byta till veterinärstudierna. Kvar av marinbiologi-intresset idag är fyra akvarier. Fascinationen för djur har också gått i arv till döttrarna, någon djurbrist kommer aldrig råda hemma hos Marlene. 

Värdefulla erfarenheter i bagaget

När Marlene kommit in på veterinärprogrammet öppnades dörrarna till djursjukvården. Hon var snabb in att jobba extra.  

- Jag blev upplärd från början till den roll som på den tiden hette djursjukvårdare och fick göra allt – från att torka kiss, bajs och kräk eller rasta hundar, till de mer avancerade uppgifterna. Att jobba som sköterska är en värdefull erfarenhet som jag haft med mig i resten av min veterinära karriär.  

Andra bra erfarenheter är alla hennes tidiga extrajobb utanför veterinärbranschen, bland annat på IKEA, som dykguide, servitris, med handikappade och i skogsindustrin. Ett stort engagemang i studentkåren, samt plats i SLU:s (Sveriges lantbruksuniversitet) ledningsgrupp och styrelse, gav också betydande insikter. 

Hektiska år

Färdig med studierna tog Marlene veterinärvikariat i Norrland och jobbade mycket jour hos Distriktsveterinärerna. 

- Där fick man stå på helt egna ben, ensam mitt i natten med 35 mil till närmaste djursjukhus, berättar hon. Jag var kirurg, djursjukskötare, operationssköterska, djurvårdare, röntgensköterska, lab-personal, telefonist och receptionist – allt samtidigt. Det var otroligt lärorikt. 

Norrlandsinhoppen höll Marlene fast vid i åtta år, parallellt med heltidstjänst i läkemedelsindustrin och en doktorandtjänst inom parasitologi och läkemedelsresistens. Hon hann också starta egen klinikverksamhet och konsulta på andra kliniker. Dessutom blev Marlene mamma under denna period, vid ankomsten av andra barnet blev hon samtidigt klar med sin avhandling, disputerade och fick sin doktorshatt. 
 

Veterinärmedicinskt ansvarig på Evidensia

När Marlene 2017 kontaktades av en rekryterare som berättade om tjänsten som veterinärmedicinskt ansvarig för Evidensia Sverige tackade hon först nej.

- Jag tyckte att jag då hade världens bästa jobb på SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) där jag fick kombinera allt jag lärt mig hittills och dessutom arbeta med sjukdomar hos fisk och skaldjur. Men så beskrevs Evidensiajobbet för mig, och det lät jätteroligt. Vilket jag fortfarande tycker, 5 år senare.

I hennes arbetsbeskrivning står det bland annat ”ansvarig för veterinärmedicinskt kvalitetsarbete och strategisk utveckling av de veterinärmedicinska tjänsterna”, eller mer enkelt sagt: göra Evidensias djursjukvård så bra som möjligt. För det behöver hon ibland ta andra till hjälp.

- Min styrka är framför allt att ha helikopterperspektiv med lagom insikt i det mesta, koordinera och projektleda. Om jag inte vet svaret rådfrågar jag mitt centrala veterinärteam som består av specialister inom olika ämnesområden. I Evidensias harmoniseringsarbete, att våra kliniker ska utvecklas åt samma håll, har jag även Evidensias Clinical Board som hjälper till att ringa in de lokala enheternas och hela organisationens behov. 

Jag för en konstant dialog med alla Evidensiakliniker/djursjukhus och andra i branschen. Finns det problem någonstans skapar vi strukturerade arbetssätt som i längden ska lösa dem. Min mission är att inte behöva uppfinna nya hjul hela tiden, utan hitta den bästa hjulmodellen för djuren, veterinärerna och djurägarna och hålla fast vid den.

Nöjd när förbättringar märks

I mångt och mycket består Marlenes jobb av strategier och väl övervägda beslut. Men det som ger henne mest personligen är när allt klickar. 

- Jag gillar att se både djurägare och kollegor glada, när förbättringarna vi gör märks. Kunderna ska känna sig nöjda och trygga hos oss, samtidigt som medarbetarna tycker jobbet är roligt då det alltid finns stöd för dem. 

Empati för djuren alltid grundläggande inom djursjukvården 

I sin roll vill Marlene belysa den moderna djursjukvårdens möjligheter, samt vad som är bra att tänka på.  

- Det är jättehärligt att ha djur, de berikar våra liv och det är väldigt tråkigt utan dem. Eftersom djuren betyder så mycket är det viktigt att kunna ge dem hjälp och vård så långt det är möjligt, men alltid komma ihåg att djursjukvården inte är skattefinansierad som humanvården. Som djurägare behöver man vara beredd på oförutsedda veterinärkostnader, och även ha bra försäkringar.  

Den avancerade djursjukvård vi ser idag ska tillgodose stadigt ökande efterfrågan samt följa en sträng lagstiftning. För att hålla jämna steg med kraven från djurägarna krävs både hög veterinärkompetens, i nivå med läkares, och kostsam teknisk utrustning. 

Djursjukvården må bli mer och mer avancerad, men människorna som arbetar där har alltid sökt sig dit av en grundläggande anledning, och det har inte ändrats. 

- Alla som väljer att jobba med djur är varma, omhändertagande personer med mycket empati. Veterinär blir man med en stark vilja att hjälpa djuren, betonar Marlene. 

Vågar sig ut på djupt vatten

Ingen behöver tvivla på att Marlene är en viktig del för Evidensia med all sin kunskap och prova på-attityd. På frågan om det ändå finns något hon eventuellt saknar i sitt dagliga arbete är svaret:

- Kirurgin och nattjourerna. Jag gillade att det var lite svårare fall som kom in på nätterna, och att man då skulle lösa problemen och rädda liv. 

I teorin gör hon det faktiskt fortfarande med sitt energiska arbete för Evidensia. Inget vatten är någonsin för djupt för Marlene, vare sig hon dyker efter den strategiskt bästa hjulmodellen eller en valhaj.