”Han är nästan oförskämt pigg efter en så svår operation”

torsdag 26 oktober 2017
Elin Skärlina Jura JAZ
  • Föl
  • häst
  • Strömsholm

En CT-scanning av fölet Jura JAZ visade att hans njure behövde opereras bort annars riskerade han att förblöda. Det är ett mycket ovanligt och svårt ingrepp på en häst med stor risk för komplikationer. 

Ägaren Angelica Karlssons noterade blod i Juras urin. Till sist drabbades han av blodbrist och de åkte in akut till Specialisthästsjukhuset i Strömsholm. Han undersöktes med allt från ultraljud till en skiktröntgen av hela urinsystemet. En stor förändring med aktivt blodflöde kunde konstateras i höger njure. Det pekade på antingen en utvidgning av ett kärl som lätt kan brista (pseudoaneurysm) eller en tumör.

Oavsett vilken typ av förändring det rörde sig om var risken för en upprepad, kraftig och potentiellt dödlig inre blödning stor. Därför fattades beslutet att njuren skulle opereras bort. Ett enkelt beslut enligt Angelica Karlsson:
– Det var ingen tvekan om att försöka. Han är ett av de bästa föl jag haft. Så fin och kraftfull.

Nefrektomi  på en häst är ett mycket ovanligt och svårt ingrepp. Det är stor risk för kraftig blödning/förblödning under operation eller närmaste tiden efteråt.
Därför förberedes operationen mycket noggrant, vilket bland annat involverade förberedelser för blodtransfusion.
Dessutom förelåg risk för penetration in till lungsäcken och bukhålan samt, med en lång operation, infektionsrisk post-operativt.

Lång och krävande operation

Jura på operationsbordet i Strömsholm.

Det var en lång och krävande operation. Ett revben behövde tas bort för att komma åt att lossa njuren. Vävnaden och kärl till njuren var mycket fastsittande över förändringen, som utgjorde nästan halva njuren. Fridissektionen var också mycket besvärlig.
Veterinär Elin Skärlina som ledde operationen berättar:
– Det absolut svåraste och mest kritiska momentet var att få till ligaturer (avsnörningar) på de stora blodkärlen till njuren. Njurens artär är en direkt förgrening av kroppspulsådern och därigenom passerar stora mängder blod med högt tryck. Hos Jura var kärlet lika stort som en mänsklig tumme ungefär.

”Snart ska han få komma ut”

Dagarna efter operationen var han lite medtagen men det gick snabbt över.

De första dagarna efter operationen var Jura JAZ lindrigt medtagen. Men Angelica Karlsson berättar att han snabbt blev sitt vanliga och pigga jag igen:
– Han är nästan oförskämt pigg efter en så svår operation. Jag får ge honom lite lugnande så han inte skuttar för mycket. Men snart ska han få komma ut igen!

Det har nu gått några veckor sedan operationen. Läkningen fortskrider som önskat och stygnen är borta. Angelica kan pusta ut, men hon har också ett tips till andra djurägare:
– Skaffa en bra försäkring. Utan en fosterförsäkring så hade detta inte varit möjligt. Kostnaden är ”peanuts” i sammanhanget.

”Borta bra en hemma bäst” tycker Jura.