Första fysioterapeuten godkänd som specialist inom veterinärmedicin

måndag 20 februari 2017
ann-essner-fysioterapeut

Ann Essner på Evidensia Djurkliniken Gefle är den första fysioterapeuten som har blivit godkänd som specialist inom veterinärmedicin i Sverige.

Olika specialisttitlar finns sedan tidigare för veterinärer, men för andra professioner inom gruppen djurhälsopersonal är möjligheterna att erhålla specialistkompetens mer begränsade.

I höstas beslutade förbundsstyrelsen inom Fysioterapeuterna, professions- och fackförbundet för Sveriges fysioterapeuter (sjukgymnaster), att godkänna inrättandet av en specialistordning även för legitimerade fysioterapeuter (sjukgymnaster) inom veterinärmedicin. För att bli specialist inom fysioterapi krävs att man väver samman klinisk utbildning och erfarenhet med utökad akademisk utbildning, vilket Ann Essner gjort.

– Jag ser ett stort behov av att fysioterapi och fysisk rehabilitering inom veterinärmedicin fortsätter att utvecklas i Sverige. Vi behöver mer specialistkunskap och sjukgymnaster står för en fördjupad kunskap om rörelseapparaten och rörelsefunktion, även inom veterinärmedicin, säger Ann Essner, som gärna hjälper andra sjukgymnaster att specialisera sig framöver.

Till vardags jobbar Ann Essner som sagt på Evidensia Djurkliniken Gefle i Gävle men hon är också deltidsdoktorand vid Institutionen för neurovetenskap, enheten för fysioterapi, Uppsala universitet. Där tittar hon på undersöknings- och mätmetoder som går att använda vid fysioterapi för hundar som till exempel har artros.