Evidensia tävlingsveterinärer igen på Longines Global Champions Tour Stockholm och Stockholm Horse Week

tisdag 15 juni 2021
evidensia-tavlingsveterinar-2

Första gången den stora hästtävlingen hölls i Sverige var 2019. Efter ett års uppehåll på grund av pandemin är Evidensia redo att ställa upp som tävlingsveterinärer på nytt.

18-20 juni 2021 arrangeras för andra gången en deltävling av den internationella Longines Global Champions Tour i Sverige. Tävlingen hålls på 16 platser under 2021 och stoppet i Stockholm blir turnéns femte. Utöver elithoppningarna ingår också Stockholm Horse Week för unga ryttartalanger.

Precis som sommaren 2019 står Stadion som värd och Evidensia bidrar till veterinärvården genom kollegor från Evidensia Specialistdjursjukhuset Helsingborg.

Dessa är:

  • Lotta Persson, sjukhuschef
  • Anna Eriksson, veterinär
  • Phil Kieffer, veterinär och Diplomate ACVS kirurgi
  • Kasper Lillemose, hovslagare
  • Håkan Ahrsjö, djursjukskötare

För djurambulansen ansvarar:

  • Maria Elversson, djursjukskötare/anestesiansvarig
  • John Persson, djursjukskötare

Spektakulär tävling med de bästa ryttarna

Den världsomspännande touren som startade 2006 arrangeras mitt i städerna, gärna på spektakulära ställen som vid Eiffeltornet i Paris eller på stranden i Miami.

Här samlas de bästa ekipagen på världsrankingen för att tävla om den prestigefyllda titeln Global Champion och en plats i avslutande Global Champions Prague Play Offs, som hålls i Prag november 2021. Förutom de individuella tävlingarna innefattas även lagtävlingen Global Champions League.

Toppvård åt topphästar

De berömda ryttarna med sina hästar, värda mångmiljonbelopp, behöver både vara i toppform och ha tillgång till toppkvalificerad veterinärvård.

Som tävlingsveterinär är uppgiften att

  • Kontrollera hästar vid ankomst så de inte visar tecken på sjukdom
  • Hantera akutfall på tävlingsbanan
  • Behandla sjukdom i stallet, som exempelvis kolik eller feber

Först ut: veterinärbesiktningen

Tävlingarna börjar på fredagen men tävlingsveterinärerna börjar sitt besiktningsarbete flera dagar innan, när hästarna anländer.

En veterinärbesiktning görs för att konstatera att hästen mår bra, fungerar och är i tävlingsbart skick. Besiktningen består i stora drag på att observera hästen i rörelse när den skrittar och travar. För hopphästar som tävlar flera dagar i rad under större tävlingar gör man extrabesiktningar med vissa intervaller. Förändras hästens status under tävlingens gång kan en åtgärd vara att den inte får fortsätta att delta.

Små och stora vårdinsatser

Evidensiaveterinärerna ska vara en dedikerad servicefunktion och support till Longines Global Champion Tours egna veterinärteam som följer med på hela touren.

Vården spänner från smått till stort. Resurser finns för att göra mer avancerade ingrepp på plats i form av exempelvis röntgen, ultraljud eller sy ihop små sårskador. Dock råder en enighet om att saker som utförs lättare och ger bättre resultat utförda på klinik istället hänvisas dit.

Ansvaret består även i att agera vid plötslig sjukdom eller olyckor och hästen behöver akutvård. I sådana fall står en djurambulans klar för transport till utsedd hästklinik där ett annat veterinärteam tar över.

Erfarna tävlingsveterinär vet dock att stora tävlingar, trots många hästar involverade, ändå för det mesta är fria från dramatik. I de sällsynta fall något inträffar inne på tävlingsbanan hanteras det snabbt och professionellt av vana skötare, banfunktionärer och veterinärer.

Alltid redo

Men det gäller att vara ständigt förberedd på att gripa in, och vi vet att våra kollegor sköter sitt uppdrag med elegans. Alltid redo är de utmärkta representanter för Evidensias breda kompetens som utan tvekan kvalar in på de stora arenorna.