Evidensia stolta tävlingsveterinärer på Longines Global Champions Tour Stockholm & Stockholm Horse Week

onsdag 24 april 2019
championstour_800x400

Vi är utvalda att vara tävlingsveterinärer på det största hästevenemanget i Sverige!

13-16 juni 2019 arrangeras för första gången en deltävling av den internationella hästtävlingen Longines Global Champions Tour i Sverige. Plats blir Stadion i Stockholm och Evidensia är där som ansvariga för veterinärvården av de medverkande hästarna.

Bästa ekipagen och största prispengarna

Longines Global Champions Tour är en världsomspännande tour som startade 2006. Tävlingen arrangeras mitt i städerna, gärna på spektakulära ställen som vid Eiffeltornet i Paris eller på stranden i Miami.

Här samlas de bästa ryttarna på världsrankingen för att tävla om den prestigefyllda titeln Global Champion och en plats i avslutande Global Champions Prague Play Offs, som hålls i Prag november 2019. Förutom de individuella tävlingarna innefattas även lagtävlingen Global Champions League med ryttare från olika länder som tävlar tillsammans.

Internationellt är Longines Global Champions Tour omtalad för sin lyx och glamour med eftertraktade vipområden där besökare kan springa på Bruce Springsteen eller Bill Gates, vars döttrar hör till deltagarna. Prispengarna är stora och bara på deltävlingen i Stockholm kommer den totala prissumman att vara 9,3 miljoner.

Bland de tävlande finns världsberömda namn som exempelvis:

Henrik von Eckermann
Christian Ahlmann
Scott Brash
Harrie Smolders
Peder Fredricson
Malin Baryard Johnsson
Athina Onassis
Nicola Philippaerts
Olivier Philippaerts

Och självklart alla fantastiska hästar som vi tycker är de mest lysande stjärnorna.

Veterinärvård i världsklass

En tävling av denna kalibern innehåller inte bara berömda ryttare med sina hästar och enorma vinstsummor, det kräver även veterinärvård i världsklass.

Evidensia är veterinärer till arrangemanget och ställer upp med följande

 • 2 veterinärer tillgängliga per dag, 1 tillgänglig för nattjour
 • 2 assistenter
 • 1 fullt utrustad bil med röntgen och ultraljud
 • 1 hovslagare
 • Hästambulans med förare

Uppdraget som tävlingsveterinär omfattar att

 • Kontrollera hästar vid ankomst så de inte visar tecken på sjukdom
 • Hantera akutfall på tävlingsbanan
 • Behandla sjukdom i stallet som exempelvis kolik eller feber

Longines Global Champions Tour har sitt eget veterinärteam som åker med på alla deltävlingarna och våra representanter kommer arbeta tillsammans med dessa.

Samtliga tävlingsveterinärer är utsedda av FEI (Fédération Équestre Internationale) då det behövs särskild kompetens vid FEI-klassade tävlingar, dvs internationella tävlingar på högsta nivå.

Lotta Persson, sjukhuschef på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg berättar:

– Bakgrunden till uppdraget är vår erfarenhet av flera andra stora tävlingar – Falsterbo Horse Show i över tio år, Gothenburg Horse Show i fyra år samt EM i ridsport 2017. Dessutom driver vi verksamheter som dagligen hanterar akuta skador och sjukdomsfall, vilket också är viktigt för arrangörerna. Den kombinationen plus ett långt samarbete och kontakten med tävlingsarrangörer har burit frukt, säger hon.

– Eftersom vi alla hyser en passion för hästsport känns det fantastiskt. De starka känslorna är, tillsammans med rätt kunskap, en förutsättning. Att vara tävlingsveterinär är inget 8 till 5 jobb utan du är igång från tidig morgon till sen kväll, tillägger Lotta.

Stockholm sätter sin egen prägel

När Sverige står i sin vackraste sommarskrud sprider tävlingen sin glans över Stockholm. Eftersom ridsport är så stort i Sverige kommer Longines Global Champions Tour Stockholm & Stockholm Horse Week innefatta dressyrklasser och klasser för unga ryttare utöver elithoppningarna. Hästintresserade riktar sina blickar mot Stockholm dessa dagar och såväl intresse som trycket efter biljetter är enormt.

Vi ser fram emot att bli en viktig del av denna stora händelse och kunna bidra med vår kompetens! 

Longines Global Champions Tour hålls under 2019 på 20 platser

 1. Doha (start februari 2019)
 2. Mexico City
 3. Miami Beach
 4. Shanghai
 5. Madrid
 6. Hamburg
 7. Cannes
 8. Stockholm
 9. Cascais-Estoril
 10. Monaco
 11. Paris
 12. Chantilly
 13. Berlin
 14. London
 15. Valkenswaard
 16. Rom
 17. St Tropez
 18. Montreal
 19. New York
 20. Prag (final november 2019)