Evidensia-Anna på Scandinavium för hästarnas skull

tisdag 18 februari 2020
anna_eriksson_800x400 (1)
  • Specialisthästsjukhuset Helsingborg

Anna Eriksson, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, är en av veterinärerna på Gothenburg Horse Show 19-23 februari. Ett viktigt och åtråvärt uppdrag med hästarnas bästa i fokus.

Anna är en klassisk hästtjej sedan barnsben. 2007 blev hon färdig veterinär och 2013 svensk specialist i hästens sjukdomar. Anna har dessutom ett stort intresse för sporthästmedicin, det vill säga olika åkommor som kan påverka hästars förmåga att prestera som atlet.

Intresset passar väl in i hennes uppgift som FEI treating vet, en titel utöver det ordinarie veterinärarbetet på Evidensia Specialisthästsjukhuset i Helsingborg. Det innebär att Anna har den utbildning och kompetens som krävs för att jobba som behandlande veterinär på internationella hästtävlingar på högsta nivå. På svensk nivå är hon av Jordbruksverket förordnad officiell veterinär för häst.

Uppdraget: att arbeta för hästarnas bästa

Det är i denna roll Anna åker till Göteborg tisdagen den 18 februari för att vara på plats under Gothenburg Horse Show, en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport. Onsdagen 19 februari startar tävlingarna på Scandinavium och Anna börjar med besiktningar av de internationella hästarna direkt på morgonen.

– Som officiell veterinär arbetar man för hästarnas bästa. Uppdraget består i kontroller, att behandla blessyrer och sjukdomar samt hantera akutfall på tävlingsbanan – men även bistå ryttarnas egna veterinärer vid behov, berättar Anna.

Evidensia representeras av totalt fyra veterinärer, två djursjukvårdare och en hovslagare de fem dagar Gothenburg Horse Show pågår. De har en fullutrustad bil med sig som innehåller röntgen, endoskop (instrument för invärtes undersökningar), ultraljud och laboratorieutrustning. En djurambulans kan rycka ut direkt inne på tävlingsbanan och transportera hästen därifrån om det skulle behövas. På Evidensia Specialisthästsjukhuset i Helsingborg finns dessutom som alltid dygnet runt-service om någon häst skulle kräva intensivvård.

Guldkant på vardagen

Evidensias veterinärteam har lång erfarenhet av att ta hand om veterinärvården på stora tävlingar. För tävlingsarrangörer är det en viktig fördel med ett rutinerat team av veterinärer och djursjukvårdare som jobbat väl ihop tidigare. Anna passar med rätta in efter flera år på tävlingarna i Göteborg, Falsterbo Horse Show och Global Champions Tour.

Anna medger att tävlingarna ger guldkant på vardagen och i charmen ligger att den ena dagen inte är den andra lik. Man vet inte vad som ska hända.

– Det är såklart kul att se dessa hästar och få hjälpa till på de större hästarrangemangen. Men det får inte bli viktigare än det jag gör alla andra dagar, säger hon.

Med andra ord ger Anna allt till varje häst hon möter som veterinär, oavsett om det är i det lilla stallet på landet eller på den stora tävlingsarenan.

Hjälp alltid nära tillhands

Vid sidan av står veterinärerna som skuggor och följer det som sker inne på tävlingsbanan, händer det något behöver hjälpen vara nära. Just övervakningen och besiktningarna är det som tar mest tid i anspråk, berättar Anna. Andra förekommande åkommor kan vara luftrörsbesvär, mindre sårskador samt förstås se till att inte smittor sprids om den risken finns.

En allvarlig olycka som gör att man behöver avliva på plats är förstås det mest allvarliga som kan inträffa. Som tur är har Anna aldrig upplevt detta på en tävling. Verkligheten handlar istället om alla de timmar som läggs ned på övervakningsarbetet.

Nära favoriterna

Hur är det att träffa de kända tävlingshästarna öga mot öga?
– När jag träffar de hästar som är mina favoriter inom tävlingsvärlden och får komma dem nära är det förstås speciellt. Men det påverkar självklart aldrig objektiviteten i mitt jobb, betonar Anna.

Efter alla gånger hon mött stjärnhästarna kan hon för varje tillfälle se dem utvecklas och bedöma deras nuvarande kondition lättare. Skulle de behöva vård, finns hon där med all sin kunskap och erfarenhet för dem.