Bulldeg kan bli en fylla för hunden

tisdag 6 december 2016
tassar

Under november, december och januari ökar fallen av alkoholförgiftade hundar på Evidensias djursjukhus och djurkliniker i Sverige.

Vi närmar oss 1:a advent, många planerar bullbak med härliga saffransbullar, mustiga gifflar och vackra guldgula vetelängder. Det många inte vet är att en ojäst deg kan innebära en direkt livsfara för våra djur.

När deg jäser i magen på våra djur uppkommer symtom som vid alkoholpåverkan. Allt från vinglighet till medvetslöshet kan uppstå. Lämna alltså inte någon fas av ditt bullbak obevakat! Det händer att hundar slickar i sig alkohol, men det är mycket vanligare att de blir alkoholförgiftade på grund av att de ätit deg.

Om en hund äter ojäst deg kan alkoholhalten i blodet nå flera promille. Djuret beter sig berusat, vingligt och illamående. I vissa fall kan det verka aggressivt eller apatiskt.

  • -Det finns ingen antidot eller motgift mot alkohol därför tvingas vi behandla djuren symtomatiskt. Det innebär noggrann övervakning, vätskebehandling och annan behandling beroende på de symtom som de visar, säger Catarina Kjellerstedt Veterinärmedicinskt ansvarig Smådjur, Leg. vet. Och Specialist i hundens och kattens sjukdomar.

Toppas bakverken med russin eller korinter och djuret får det i sig utgör det ytterligare en risk för djurets hälsa. I vissa fall kan allvarliga symtom som diarré, kräkningar, buksmärtor och slöhet uppstå. Symtomen uppstår oftast inom sex timmar. Njurskador kan tillstöta efter 1–3 dygn. Hunden eller katten kissar oftare, kan bli illamående och få dålig andedräkt.

  • Kontakta veterinär eller djursjukhus om ditt djur ätit deg, vindruvor, russin eller korinter!
  • Om ditt djur ätit deg, russin eller korinter, uppskatta mängden och informera veterinären!

Undvik bittermandeln!

Bittermandel innehåller cyanid som kan vara dödligt för både hund och katt i stora doser. Bittermandel finns bland annat i kakor och mandelmassa och gör att cellerna inte kan ta upp syre och ökad andningsfrekvens, röda slemhinnor, illamående, kräkningar och medvetslöshet kan uppstå.

  • Kontakta genast veterinär för råd! Inom loppet av 1-3 timmar kan man på djurklinik/djursjukhus försöka få djuret att kräkas upp bittermandeln.
  • Gör inga egna försök att få ditt djur att kräkas!

Är olyckan framme, kontakta närmaste veterinär för rådgivning!